Kineski ministar: Vrijeme će pokazati da Kina stoji na pravoj strani povijesti

Vrijeme će pokazati da Kina stoji na pravoj strani povijesti u vezi s ukrajinskom krizom, a njezin je stav u skladu sa željama većine zemalja, rekao je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

“Kina nikada neće prihvatiti nikakvu vanjsku prisilu ili pritisak te se protivi bilo kakvim neutemeljenim optužbama i sumnji protiv Kine”, rekao je Wang prema priopćenju Ministarstva.

Njegovi komentari dolaze nakon izjave predsjednika SAD-a Joe Bidena, koji je u petak upozorio svog kineskog kolegu Xi Jinpinga na “posljedice” ako Peking pruži materijalnu potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Predsjednik Xi je u telefonskom pozivu rekao Bidenu da rat u Ukrajini mora završiti što je prije moguće te je pozvao članice NATO saveza da održe dijalog s Moskvom. Prema navodima iz Pekinga o pozivu, Xi nije pripisao krivnju Rusiji.

Wang je naglasio da je najvažnija poruka koje je Xi poslao bila da je Kina oduvijek bila sila za održavanje mira u svijetu.

“Uvijek smo se zalagali za održavanje mira i suprotstavljanje ratu”, kazao je Wang, dodavši da će Kina donositi neovisne odluke.





“Stav Kine je objektivan i pošten te je u skladu sa željama većine zemalja. Vrijeme će pokazati da su kineske tvrdnje na prvoj strani povijesti”, naglasio je Wang.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Le Yucheng prethodno je u subotu izjavio da su sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine “pretjerane”.

Službeni Peking je u više navrata naglasio da Rusija ima legitimne sigurnosne zabrinutosti koje treba riješiti te su pozvali na diplomatsko rješenje sukoba, kao i da priznaju suverenitet Ukrajine.





Komentari

komentar

You may also like