Kineski naftni div CNOOC priprema povlačenje iz Kanade, SAD-a, UK-a zbog straha od sankcija

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) sprema se povući iz Velike Britanije, Kanade i SAD-a zbog straha da bi zapadne zemlje protiv nje mogle uvesti sankcije, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore.

Napominje se da će CNOOC, koji je ušao na tržišta ove tri zemlje 2013. akvizicijom kanadskog proizvođača nafte Nexen za 15,1 milijardu dolara, sada više pozornosti posvetiti projektima u Africi i Latinskoj Americi, uključujući Brazil, Gvajanu i Ugandu.

Veze između Kine i Zapada dugo su bile zategnute trgovinom i pitanjima ljudskih prava, a napetost je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju je Kina odbila osuditi, navodi medij Global Times. Sjedinjene Države objavile su prošlog tjedna da bi se Kina mogla suočiti s posljedicama ako pomogne Rusiji da izbjegne sankcije Zapada koje uključuju financijske mjere koje joj ograničavaju pristup stranoj valuti i otežavaju obradu međunarodnih plaćanja, navodi GT.

Prema procjenama Reutersa, kineski naftni div trenutno ima udjele u velikim poljima u Sjevernom moru, Meksičkom zaljevu, a razvija i katranski pijesak u Kanadi, proizvodeći oko 220.000 barela nafte dnevno u regiji.

Tvrtka trenutačno pokušava prodati “marginalnu imovinu kojom je teško upravljati” u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u, navodi Reuters i pojašnjava da je ta želja posljedica poteškoća s kojima se menadžment CNOOC-a susreće pri radu na Zapadu. Konkretno, najvišim menadžerima nije dozvoljen ulazak na teritorij Sjedinjenih Država, iako su stručnjaci kineskog diva zainteresirani za dobivanje informacija o tome kako teče proces proizvodnje nafte u dubokim vodama Meksičkog zaljeva.

Podsjećamo da je krajem ožujka Reuters izvijestio da je CNOOC angažirao Bank of America da počne pripreme za službenu prodaju svoje imovine u Sjevernom moru. Tvrtka je pokrenula proces revizije svog globalnog portfelja uoči novog izlaska svojih dionica na Šangajsku burzu.





CNOOC se bavi proizvodnjom ugljikovodika na moru, a njegova se glavna polja nalaze se u zaljevu Bohai u Žutom moru. Ima imovinu u više od 20 zemalja svijeta.

 

Komentari

komentar





You may also like