Kineski nosač zrakoplova prošao kroz Tajvanski tjesnac

Kineski nosač zrakoplova Shandong prošao je kroz Tajvanski tjesnac u nedjelju, zbog čega je Tajvan rasporedio svoju mornaricu i zračne snage.

Reuters podsjeća da je dan ranije američki vojni brod prošao istim prostorom.

Uz nosač zrakoplova Shandong bila su još četiri vojna broda, a isplovio je iz kineske luke Dalian u četvrtak. Potez će zasigurno podići tenzije u odnosima Taipeija i Pekinga.

Nedavno je Tajvan objavio da je dogovorena kupnja sofisticirane tehnologije za podmornice od SAD-a, o čemu je pisala Geopolitika News:

Razvoj vlastitih modernih podmornica jedan od ključnih ciljeva tajvanskog vodstva kako bi se mogli suprotstaviti mogućem kineskom napadu.

AFP navodi da je Tajvan prošloga mjeseca započeo s gradnjom vlastitih podmornica. Tajvan planira izgraditi osam vlastitih modernih podmornica, pri čemu će prva biti gotova do 2025. Trenutno ih imaju samo četiri.
U srijedu je objavljeno i da tajvanska mornarica planira nadograditi šest raketnih korveta do 2023.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše poraženog nacionalističkog Kuomintanga Čang Kai Šeka koji je izgubio u Kineskom građanskom ratu od komunista.

Službeni naziv Tajvana je Republika Kina, a do 1971. Republika Kina bila je članica UN-a, dok to nije bila Narodna Republika Kina. Te je godine većina članica UN-a priznala Narodnu Republiku Kinu, sa sjedištem u Pekingu. Države naime ne mogu imati službene diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom budući da obje (službeno) pretendiraju na cjelokupni teritorij Kine pa samo 14 članica UN-a ima uspostavljene diplomatske odnose s Tajvanom (Republikom Kinom), među kojima niti jedna nije značajnija. Najznačajniji međunarodni akter koji ima diplomatske odnose s Republikom Kinom je Sveta Stolica.

Demokratska progresivna stranka premijerke Tsai Ing-wen, za razliku od Kuomintanga, teži formiranju tajvanskog nacionalnog identiteta odvojenog od kineskog. Stajalište Tsai Ing-wen je da se Tajvan ne treba formalno proglasiti neovisnom državom jer on to u stvarnosti jeste.

Peking najavljuje da će do 2049., kada se obilježava 100 godina od uspostave Narodne Republike Kine, tajvansko pitanje biti riješeno, odnosno da će, kako navodi Xi Jinping, Tajvan biti “ponovno ujedinjen” s Kinom.

Tajvan je objavio kako su poslali šest brodova i osam zrakoplova kako bi pratili kretanje kineskih brodova, piše Al Jazeera.
“Vojska ima povjerenje i sposobnost da zaštiti svoju domovinu, osigura nacionalnu sigurnost i održi regionalni mir i stabilnost”, navodi se u priopćenju.

Pitanje Tajvana (i mogući rat) jedno je od najopasnijih svjetskih žarišta, a u slučaju kineskog napada na Tajvan realno je i uključenje SAD-a na tajvanskoj strani. Kina u posljednje vrijeme ulaže ogromna sredstva u razvoj svoje mornarice upravo kako bi, između ostalog, mogla zauzeti Tajvan. Međutim, Shandong je tek drugi kineski nosač zrakoplova, dok ih SAD ima čak 20.

 

Komentari

komentar

You may also like