Kineski nosači zrakoplova brinu SAD, ali mu još nisu zbiljna prijetnja

Kineska vojna pomorska flota razvija se velikom brzinom i jedan je od segmenata oružanih snaga te zemlje (uz onaj nuklearni, za koji se također zna da se ubrzano razvija ali nije toliko transparentan što i izaziva zabrinutost SAD-a) koji najviše brine Sjedinjene Države.

Naime, kineska flota je prema broju brodova već nadvisila onu donedavno neprikosnovenu – američku, i, što je još važnije, puno je mlađa s obzirom na visoku dinamiku godišnje izgradnje. Iako brojem nadvisuje američku, prema ukupnoj tonaži je ispod nje, čemu najviše pridonosi brojčana premoć američkih pomorskih snaga u broju nosača zrakoplova. Amerikanci imaju čak 11 nosača i u tome su još uvijek daleko ispred svih, a ono što je najvažnije, globalnog su dometa odnosno karaktera djelovanja s obzirom da ih je većina, za razliku od npr. kineskih, na nuklearni pogon.

Iako Kina ulaže velika sredstva i u izgradnju svojih nosača zrakoplova njihov broj još uvijek zaostaje za američkim. Kina za sada ima dva operativna nosača zrakoplova Liaoning i Shandong na konvencionalni pogon, ali se ubrzano priprema za testiranje i svog najnovijeg i najmodernijeg nosača zrakoplova sljedeće generacije, Fujiana (također na konvencionalni pogon), nosivosti 80.000 tona, koji bi navodno trebao postati operativan već nakon iduće godine.

Kako piše britanski Reuters, kineski nosači zrakoplova brinu Sjedinjene Države i njezine saveznike na području Pacifika, ali i navodi kako bi moglo proći više od jednog desetljeća prije nego što postanu ozbiljna prijetnja američkoj mornarici u dalekoistočnoj regiji, ili geopolitičkoj zoni Indopacifika.

Službeno glasilo kineske vojske PLA Daily u listopadu je objavilo intervju sa zamjenikom načelnika glavnog stožera Daijem Xingom koji je priznao “mnoge nedostatke u pripremama za rat”, te jaz između razine obuke mornara i borbenih zahtjeva.

Rujanski uvodnik objavljen u časopisu koji vodi proizvođač oružja kineske vojske, pod naslovom “Četiri velike prednosti koje kineska vojska ima u napadu na Tajvan”, nije spominjao ulogu kineskih nosača.





Umjesto toga je rečeno kako bi kineske kopnene balističke rakete bile dovoljne da nadjačaju potencijalnu intervenciju američkih nosača. Dva ranija uvodnika u istoj publikaciji naglasila su da će nosači zrakoplova ostati u povojima u doglednoj budućnosti i da bi drugi površinski brodovi bili korisniji u sukobu u Istočnom kineskom moru.

Drugi članci u sličnim medijima oslikavaju probleme zapošljavanja i obuke pilota, ranjivosti na napade podmornica i pitanja zapovijedanja – za koje neki strani analitičari kažu da je problem za mornaricu koja još uvijek plovi s političkim komesarima kao izvršnom vlasti, prenosi tportal.hr navode Reutersa.

Iako su kineski nosači Liaoning i Shandong uplovili u zapadni Pacifik posljednjih mjeseci, približavajući se američkim bazama na Guamu, ostali su u dometu obalnih baza kineskog zrakoplovstva.





Povremeno su se kineski piloti nosača oslanjali na kopnene zračne luke za polijetanja i slijetanja, kao i za dodatnu zračnu zaštitu i nadzor, rekli su atašei Reutersu. Slijetanje zrakoplova noću i po lošem vremenu, na primjer – što je ključno za redovite dalekometne operacije nosača – i dalje je daleko od rutine, kazalo je nekoliko atašea i analitičara.

Također, u potencijalnom sukobu bi kineski nosači bili ranjivi na raketne i podmorničke napade, naveli su neki od stručnjaka, ističući kako mornarica Narodne oslobodilačke vojske nije usavršila zaštitu nosača zrakoplova, poglavito protupodmorničko djelovanje.

I Liaoning – preuređeni bivši sovjetski nosač – i kineski Shandong imaju rampe za uzlijetanje, umjesto katapulta kao na američkim nosačima, koje ograničavaju broj i domet zrakoplova na brodu, navodi tportal.

Protupodmornički helikopteri djeluju i s nosača i s kineskih krstarica tipa 055, ali nosači tek trebaju rasporediti zrakoplove za rano upozoravanje, oslanjajući se do sada na kopnene zrakoplove, reklo je 10 stručnjaka.

Novi zrakoplov, KJ-600, dizajniran za obavljanje slične uloge kao E-2C/D Hawkeye lansiran s američkih nosača, još uvijek je u fazi testiranja, navodi se u posljednjem godišnjem izvješću Pentagona o kineskoj vojsci.

Projekt nosača bez nuklearnog pogona

Srednjoročno gledano, Kina će vjerojatno početi slati borbene grupe u Indijski ocean, gdje je sada kineska prisutnost minimalna osim rutinskih podmorničkih operacija, kazali su atašei i vojni analitičari. Pristanište prve veće kineske pučinske vojne baze u Džibutiju nedavno je produženo i sada ondje može uploviti i boraviti nosač, navodi se u izvješću Pentagona.

Dok Liaoning i Shandong postupno povećavaju dinamiku svojih vježbi, Kina se priprema za testiranje svojeg nosača sljedeće generacije, u uvodu teksta spomenutog Fujiana, izvijestili su državni mediji prošlog mjeseca.

Fujian je znatno veći, iako na konvencionalan pogon, i lansirat će zrakoplove pomoću elektromagnetskih katapulta. Očekuje se da će brod, za koji se u izvješću Pentagona navodi da bi mogao biti operativan nakon 2024., nositi nove varijante mlaznog lovca J-15, zamjenjujući postojeći model za koji strani analitičari smatraju da nema dovoljno snage.

Jedan od pokazatelja kineskih ambicija, naveli su atašei, bit će ako nosači izgrađeni nakon Fujiana budu na nuklearni pogon poput američkih, što će omogućiti globalni domet.

 

Komentari

komentar

You may also like