Kineski razarač usmjerio je vojni laser na australski špijunski avion

Australsko ministarstvo obrane optužilo je kinesku mornaricu da je ovog četvrtka usmjerila vojni laser na jedan od australskih obavještajnih zrakoplova, prenosi BBC.

Iz australskog ministarstva tvrde da je riječ o “ozbiljnom sigurnosnom incidentu” koji je mogao “ugroziti živote”. U jučerašnjem priopćenju, australska vojska je ustvrdila da je jedan od njenih špijunskih zrakoplova P-8A Poseidon “zahvatio laser dok je letio iznad australskih sjevernih prilaza. Detektirano je da laser dolazi s broda mornarice Narodnooslobodilačke vojske”, navodi se u priopćenju. Kineski brod je plovio na istok kroz Arafursko more, između Papue Nove Gvineje i Australije.

Laser je došao s kineskog razarača klase Luyang kojeg je pratio kineski desantni brod klase Yuzhao. “Meta” lasera je jedan od 14 australskih Boeing P-8A Poseidon izviđačkih aviona koji je specijaliziran za detekciju neprijateljskih podmornica. Avion je letio na istočnom području australske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), što nije isto što i pomorski teritorij države. Ipak, ovo je prilično neobičan potez Kine i kao takav je bez presedana jer je riječ o teritoriju koji je mnogo bliži Australiji, nego Kini. Najsličniji incident dogodio se 2018.,  kada su američki zrakoplovi koji su letjeli iz Džibutija, navodno su više puta ciljani laserima. U jednoj takvoj epizodi lakše su ozlijeđeni piloti koji su upravljali avionom C-130, piše The Aviationist.

Ministarstvo obrane Australije tvrdi da je laser “mogao” ugroziti živote osoblja australskih obrambenih snaga (ADF) i zaključilo da “takve akcije nisu u skladu sa standardima koje očekujemo od profesionalnih vojnih snaga”. U priopćenju u nedjelju, australski premijer Scott Morrison nazvao je incident “činom zastrašivanja” koji je bio “ničim izazvan” i “neopravdan”.

Vojni laser je mnogo jači od običnih i može ozbiljno oštetiti vid pilota i onemogućiti orijentaciju. Američka vojna industrija godinama radi, s ograničenim uspjehom, na laserima koji će biti sami po sebi oružje. Takvo oružje sada postoji, ali je skupo, ograničenog dometa i slabo efektivno za vrijeme magle ili vlage u zraku, a lako ga je onesposobiti dimnim zavjesama. Ipak, laser koji je usmjeren s kineskog razarača je vrlo vjerojatno tip lasera kojim se cilja meta prije nego što će streljivo biti ispucano u tu točku.

Australski medij Raw Story piše kako je ovo “najbliži pokušaj zastrašivanja” australskom teritoriju i da je incident posebno bezobrazan potez zato što je lasersko usmjeravanje samo djelićem sekunde odvojeno od ispaljivanja projektila što je vrlo stresan događaj za pilota. Isti medij piše kako je Kina možda želi poslati poruku Canberri da njene pomorske patrole u Južnom kineskom moru nisu dobrodošle. Američka mornarica također sudjeluje u tim patrolama, nazivajući ih Operacijama slobodne navigacije ili FONOPS. U takvim tranzitima sudjeluju i druge nacije kao što su Japan, UK i Francuska. Kina plovidbe FONOPS vidi kao provokativne, s obzirom da tvrdi da se gotovo cijelo Južno kinesko more nalazi unutar takozvanih “devet crta”. Stalni arbitražni sud u Haagu odbacio je kineske pomorske zahtjeve 2016. i potvrdio primjenu Konvencije UN-a o pravu mora (UNCLOS), ali Kina odbacuje odluku suda.





Napetosti između Australije i Kine rastu u posljednjih nekoliko godina jer se vlada australskog premijera Scotta Morrisona pokušava distancirati od Kine u korist daljnje suradnje sa Sjedinjenim Državama. U rujnu su SAD, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale strateški sigurnosni pakt, koji je Kina nazvala kao pokušaj potkopavanja stabilnosti u regiji. Pakt, poznat kao AUKUS, osigurava put Kraljevskoj australskoj mornarici da nabavi podmornice na nuklearni pogon. Dužnosnici australske vlade također su bojkotirali Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu.

Komentari

komentar





You may also like