Kineski razarači i krstarice pored obale Aljaske

Kineska mornarica se naglo razvija, a Peking koristi prilike da to i demonstrira. Internetska stranica povezana s američkim Ministarstvom obrane izvijestila je u nedjelju da je vojna flotila Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) s jednim od najmoćnijih kineskih ratnih brodova nedavno plovila u međunarodnim vodama blizu Aljaske, prenosi Sputnik.

No, izvješće je u ponedjeljak izbrisano iz nepoznatih razloga. Ako je izvješće istinito, položaj kineskih ratnih brodova vjerojatno je normalna vježba u operacijama na daljinu. Ipak, ovakva premještanja flotila u daleka mora obilježje je samo najjačih pomorskih sila.

Peking je namjerno poslao moderni i moćni razarač kao plovilo koje predstavlja flotilu. Osim toga, potez kineske mornarice vrlo vjerojatno je odgovor na sve češća američka i zapadna “pokazivanja mišića” u spornom Južnom kineskom moru.

Kineska flotila koja prolazi pored Aljaske sadrži četiri broda, uključujući krstaricu s navođenim raketama, razarač s navođenim raketama, izviđačko-obavještajno plovilo i pomoćno plovilo, piše u navodima iz američkih izvora. Kineski brodovi prošli su pored Aleutskih otok u međunarodnim vodama, ali unutar gospodarskog pojasa SAD-a.

Iako u izvješću američkog DVIDS -a nisu identificirana četiri plovila PLA, vojni su promatrači rekli da se vjerojatno radi o istoj flotili koja je 24. kolovoza plovila kroz Soya tjesnac u Tihi ocean. Tada je japansko ministarstvo obrane navelo kako se radi o razaraču tipa 055 Nanchang, razaraču tipa 052D Guiyang, opskrbnom brodu tipa 903A i izviđačkom brodu s brojem trupa 799.

Kinesku flotilu su susreli brodovi američke obalne straže Bertholf i Kimball, navodi se u izvješću DVIDS-a i napominju da su interakcije između američkih i kineskih plovila bile sigurne i profesionalne, a pomorska komunikacija u skladu s međunarodnim standardima.
Kineska flotila, predvođena naprednim razaračem tipa 055 od 10 000 tona, demonstrira brz razvoj mornarice PLA u njihovoj sposobnosti operacija u dalekim morima i očekuje se da će kineske pomorske sposobnosti u dalekim morima samo rasti, tvrdi analitičar Wei Dongxu za kineski Global Times.

Komentari

komentar

You may also like