Kineski rover “Zhurong” počeo s istraživanjem Marsa

Kina ubrzanim koracima razvija svoj svemirski program. Na nedavnom uspjehu slanja svog istraživačkog rovera na Mars čestitao joj je čak i predsjednik američke NASA-e, kazavši na saslušanju u Kongresu kako je Kina „izuzetno energičan suparnik SAD-u“ na području istraživanja svemira – uključno Marsa i Mjeseca.

Kada je riječ o ovom prvom – Marsu, maloprije je pristigla vijest iz Pekinga kako se kineski samohodni marsovski rover “Zhurong” uspješno spustio s platforme za slijetanje i počeo proučavati površinu „Crvenog planeta“ (napomena: na naslovnici je američki rover na planetu Mars)

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) najavila je početak ove nove faze u istraživačkom programu. “Rover Zhurong je 22. svibnja sigurno napustio platformu za slijetanje, službeno je priopćeno.

Podsjećamo: ovaj je kineski rover na Mars stigao svemirskim brodom s postaje “Tianwen-1“. Silazak s platforme počeo je prije tjedan dana. Za to vrijeme rover je uspio rasporediti solarne panele, antenu i rampu, a trenutačno se nalazi na ravnici Utopia. Radi se o zaobljenoj nizini smještenoj u istočnom dijelu Marsove sjeverne polutke.

Oprema Zhurong-a uključuje kamere, detektor magnetskog polja, radar koji prodire u zemlju, površinski detektor spoja i meteorološki mjerni instrument.

Glavni istraživački program dizajniran je na rok od tri mjeseca. Međutim, ako rover ne bude imao kritičnih problema, moći će funkcionirati i dulje od predviđenog roka.





Kina je postala druga zemlja svijeta nakon, nedavno, Sjedinjenih Država koja je uspješno spustila svoje pokretno vozilo na površinu Marsa. Misija programa istraživanja rovera je tražiti znakove života.

 

Komentari

komentar





You may also like