Kineski šef diplomacije iznenada stigao u Indiju! Zbližava li dvije zemlje isti odnos prema Rusiji?

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak navečer stigao je u iznenadni posjet Indiji, nakon što je prethodno boravio u afganistanskom glavnom gradu Kabulu. To je prvi posjet na razini ministara vanjskih poslova otkako su bilateralne veze između dvaju azijskih susjeda doživjele pad nakon vojnih sukoba u lipnju 2020. duž njihove sporne granice uz Himalaju, navodi kineski medij CGTN.

Očekuje se da će se kineski šef diplomacije u petak sastati sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom i indijskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Ajitom Dovalom, izvijestila je novinska agencija ANI koja je potvrdila Wangov dolazak u New Delhi.

Posjet Indiji je uglavnom usmjeren na vraćanje bilateralnih veza, koje su ostale hladne posljednje dvije godine, na pravi put u vrijeme intenzivnih geopolitičkih fluktuacija koja će možda trebati i Kinu i Indiju, kao dvije od najvećih ekonomija i sila izvan zapadnog svijeta, da se ponovno konstruktivno angažiraju u duhu multilateralizma koji obje nacije zastupaju, navodi kineski medij.

Wangov posjet također se smatra postavljanjem temelja za posjet indijskog premijera Narendre Modija Kini kasnije ove godine kako bi sudjelovao na summitu BRICS.

Sukob Rusije i Ukrajine dovodi Kinu i Indiju na istu stranu

Prethodno neplanirani posjet kineskog ministra vanjskih poslova dolazi u trenutku kada se Indija suočava s ogromnim diplomatskim pritiskom SAD-a i zapadnih saveznika da promijeni svoj stav o tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine, inzistirajući da New Delhi prekine svoje obrambene i naftne veze s Moskvom.





Osim razgovora o bilateralnim pitanjima i napretku u pregovorima o granici, očekuje se da će sukob Rusije i Ukrajine biti istaknut tijekom Wangovih interakcija s indijskim dužnosnicima.

I Kina i Indija zauzele su identičan stav o krizi, odbijajući stati na stranu SAD-a i zapadnih zemalja u osudi Rusije, istovremeno pozivajući na prestanak nasilja i mirno rješenje kroz pregovore. Kina i Indija također su poslale humanitarnu pomoć Ukrajini s ciljem pružanja hitne pomoći žrtvama, navodi CGTN.

Istodobno, Kina i Indija također su odbile poduzeti bilo kakve ekonomske sankcije protiv Rusije, i smišljale načine za nastavak trgovanja s Moskvom u domicilnim valutama kako bi zaobišle ​​rusko izbacivanje iz međunarodne bankarske mreže i SWIFT-a.





Tvrdivši da Kina namjerava produbiti suradnju s drugim zemljama BRICS-a, Wang je ranije ovog mjeseca rekao za CGTN da će taj blok formirati visokokvalitetno partnerstvo za pokretanje globalnog razvoja. Također je otkrio da će Kina organizirati više od 160 aktivnosti tijekom godine dok se priprema biti domaćin BRICS summita.

Promatrači smatraju da je diplomatski angažman Kine i Indije postao imperativ u pozadini sukoba Rusije i Ukrajine i nadolazećeg summita BRICS-a.

Podsjećamo: format BRICS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (JAR).

Komentari

komentar

You may also like