Kineski šef diplomacije: SAD moraju uvažavati kineski suverenitet

Prema navodima Reutersa od srijede, 25. rujna, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u svom je govoru na zasjedanju GS UN-a u New Yorku upozorio Washington  na nužnost njegovog uvažavanja kineskog suvereniteta, a odgovorio je i na američke kritike modela kineske trgovine i gospodarskog razvoja.

Peking neće bježati pred prijetnjama, između ostalog i u sferi trgovine, naglasio je Yi, izrazivši pritom nadu kako će nastavak američko-kineskih trgovinskih pregovora idućega mjeseca donijeti pozitivne rezultate i da dva najveća svjetska gospodarstva moraju surađivati na uzajamno korisnim osnovama. Upozorio je kako Sjedinjene Države ne smiju primoravati Kinu na promjenu modela svoga razvoja i naglasio kako se pregovori ne mogu voditi u uvjetima prijetnji. Također je odbacio tvrdnje kako Kina želi zaobići SAD u kontekstu (globalnih) strateških država, kazavši, kako „Kina ne namjerava igrati „Igru prijestolja“ na svjetskoj pozornici. Sada i u doglednoj budućnosti SAD jesu i bit će najjača zemlja svijeta“, kazao je Yi. Međutim, upozorio je kako se obje zemlje moraju pridržavati načela ne miješanja u unutarnje stvari one druge i uvažavati teritorijalni suverenitet i ne nametati jedna drugoj svoju volju. U tom je kontekstu izdvojio Hong Kong, kazavši, kako se Kina nada da će „SAD slijediti svoje riječi i postupke, uvažavati kineski suverenitet i uvažavati napore honkonških vlasti za zaustavljanje nasilja i uspostavu reda“.

Podsjećamo: u utorak je američki predsjednik Donald Trump u svom govoru, u Glavnoj skupštini UN-a, izjavio, kako se SAD više neće miriti s kineskom trgovinskom praksom i da Washington neće usvojiti „loši sporazum“ s Pekingom o međusobnoj trgovini. Također je naglasio kako čitav svijet gleda na koji način Peking postupa s masovnim demonstracijama u Hong Kongu.

Komentari

komentar
You may also like