Kineski stručnjaci vjeruju da bi dugotrajni sukob u Ukrajini mogao dovesti do rata diljem Europe

Produženje sukoba u Ukrajini moglo bi dovesti do iznimno negativnih posljedica i izazvati rat u cijeloj Europi, napisao je danas kineski vojni stručnjak Song Zhongping za Global Times, medij blizak vladi u Pekingu.

“Rusija je nedvojbeno dala do znanja da ne može izgubiti. Ako obje strane nastave biti ustrajne, borbe bi se mogle odvijati diljem Europe, što bi bila velika katastrofa za sve europske države, kao i za cijeli svijet”, piše kineski analitičar. Prema Song Zhongpingu, SAD su “zapravo pretvorile Ukrajinu u državu članicu NATO-a”.”Uostalom, nikada prije niti jedna članica saveza nije dobila toliku podršku Sjedinjenih Država, posebno u pogledu naoružanja”, naglasio je stručnjak. Njegov kolega Zhang Hong, stručnjak za istočnoeuropske studije s Kineske akademije društvenih znanosti, rekao je da Kijev “pokušava uvući Moskvu u dugi rat kako bi iscrpio ekonomsku i vojnu moć Rusije”. Prema njegovim riječima, Ukrajina se nada da će na kraju Rusija biti prisiljena povući svoje trupe. Rekao je da dugotrajni rat u Ukrajini prijeti “nezamislivim posljedicama”, ističući i vjerojatnost upotrebe nuklearnog oružja.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov podsjetio da je u siječnju pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a dalo izjavu o neprihvatljivosti nuklearnog rata. “To je naš principijelan stav, mi se time vodimo i naravno ne bih želio da se ti rizici umjetno napuhavaju sada kada rizici postoje. Opasnost je ozbiljna, realna je i ne treba je podcijeniti”, rekao je Lavrov, prenosi ga ruski TASS.

Komentari

komentar

You may also like