Kineski vojni proračun u 2022. mogao bi porasti oko 7% zbog sigurnosnih ugroza

Uoči kineske objave svog obrambenog proračuna za 2022. godinu, analitičari i promatrači predviđaju da će zemlja vjerojatno nastaviti stalno povećavati svoje vojne izdatke, po stopi koja je vjerojatno nešto brža nego prošle godine, budući da Kina ima pozitivan gospodarski razvoj ali se suočava sa sigurnosnim prijetnjama. O tome izvješćuje kineski medij Global Times.

Ova dva čimbenika predstavljaju temelj i potrebu da Kina i dalje razvija svoje obrambene sposobnosti kako bi zaštitila nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i zakonite interese, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će iznos biti objavljen u prijedlogu proračunskog izvješća na otvaranju godišnje sjednice Nacionalnog kongresa, najvišeg zakonodavnog tijela zemlje, u iduću subotu.

Više vojnih stručnjaka koje je kontaktirao Global Times vjeruje da bi proračun mogao porasti za oko 7 posto.

U ožujku 2021. Kina je objavila proračun za obranu od 1,35 bilijuna juana (209 milijardi dolara), što je povećanje od 6,8 ​​posto, što je brže od povećanja od 6,6 posto u 2020. usprkos COVID-19, koji je utjecao na gospodarski rast zemlje u obje godine.

Komentari

komentar





You may also like