Kineski vojni satelit se sudario sa svemirskim “smećem”, ostatkom ruske rakete?

U ožujku ove godine, 18-ta jedinica svemirske kontrole SAD-a (18SPCS) izvijestila je o oštećenju Yunhai 1-02, kineskog vojnog satelita koji je lansiran u rujnu 2019, prenosi Space.com.

U to vrijeme nije bilo jasno je li letjelica pretrpjela neku vrstu kvara, npr. eksploziju u svom pogonskom sustavu  ili se možda kineski satelit sudario s nečim u orbiti. Daljnja analiza harvardskog astrofizičara Jonathana McDowella govori da je sigurno riječ o sudaru u orbiti.

McDowell je uočio upis u katalogu svemirske kontrole dostupnom registriranim korisnicima. U opisu je pisalo: “objekt 48078, 1996-051Q: Sudar sa satelitom”. Iskusni astrofizičar tvrdi da je ovo nova vrsta komentara te da do tada nije nikada vidio takav komentar ni za jedan drugi satelit.

Daljnjom analizom putanje satelita i registriranog “svemirskog smeća”, ispada da je objekt 48078 zapravo mali komad svemirskog otpada, vjerojatno komad krhotine širok između 10 i 50 centimetara, nastao od raspada rakete Zenit 2 koja je lansirala ruski špijunski satelit Tselina 2 u rujnu 1996. godine. Osam komada otpada koji potječu iz te rakete praćeno je godinama. Sada se jedan od tih osam komada sudario s kineskim vojnim Yunhai 1-02 satelitom na visini od 780 km iznad zemljine površine.

McDowell tvrdi da će se sudari u orbiti događati sve češće jer je svake godine sve više satelita i sve više otpada koji trajno kruži oko Zemlje. Osim toga, sudari će stvarati daljnje krhotine koji će dovoditi do više novih sudara. Nekim čudom, kineski satelit, barem prema dostupnim podacima, i dalje je aktivan.

Astrofizičar je incident opisao kao prvi veći potvrđeni orbitalni sudar od veljače 2009. godine, kada se ugašena ruska vojna svemirska letjelica Kosmos-2251 zabila u Iridium 33, funkcionalni komunikacijski satelit. Taj je sudar stvorio nevjerojatnih 1800 novih ostataka koji se i dalje, navodno, prate.





NASA procjenjuje da postoji više od 500 000 komada svemirskog otpada “veličine klikera ili većeg”, koji se prate dok putuju orbitom brzinom do skoro 30 000 km/h. Podjednako “krivim” za svemirski otpad su sve zemlje koje od 1950-tih sudjeluju u svemirskim ekspedicijama.

Komentari

komentar





You may also like