Kineski znanstvenici pronašli divovski virus u najdubljoj brazdi oceana

Istraživači s kineskog sveučilišta Fudan i fakulteta oceanografije u Šangaju poslali su podvodno vozilo Hayan na najdublju točku Zemlje kako bi sakupili uzorak tla, prenosi SCMP.

Uzorak morskog sedimenta uzet je sa skoro 11 000 metara dubine. Daljnjom laboratorijskom analizom su pronašli 15 različitih vrsta virusa i preko 100 drugih mikroorganizama. Prijašnje slične ekspedicije nisu uspjele zbog tehničkih prepreka u ovom zahtjevnom projektu na izuzetno negostoljubivom mjestu na dnu Marijanske brazde u Tihom oceanu. Stoga je pravo čudo da tamo uopće ima života. Temperature su malo iznad nule, svjetla nema, hranjivih tvari nema skoro uopće, a tlak je 1100 puta veći nego onaj u kojem žive ljudi.

Znanstvenike je najviše iznenadio pronalazak divovskih i slabo poznatih mimivirusa. Neki od virus iz te skupine mogu biti i veličine 700 nanometara te biti vidljivi golim okom. Sekvenca genoma ovih virusa je i do 40 puta duža od, ovih dana spominjanog, koronavirusa. Na svu sreću, nisu opasni za ljude. Kineski znanstvenici tvrde da je izučavanje ovih “egzotičnih” virusa bitno za shvaćanje života na Zemlji i uvjeta pod kojima taj život nastaje i opstaje.

Komentari

komentar

You may also like