Kinesko MVP: Australija, SAD i Velika Britanija destabiliziraju Oceaniju

“Australija, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, čini vojni blok u regiji (AUKUS, op.GN.)i potiče utrku u naoružanju bez razgovora o relevantnim pitanjima sa zemljama Oceanije”, izjavio je u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, a prenosi TASS.

Tako je komentirao zabrinutost australske vlade intenziviranjem suradnje Pekinga i Solomonskih otoka na području sigurnosti. O toj zabrinutosti danas smo već opširnije izvijestili (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Prema njegovim riječima, Zapad svojim djelovanjem povećava rizike destabilizacije stanja u regiji.

“Australija je ta koja vodi netransparentnu politiku i pribjegava prikrivenim manipulacijama. Države regije izražavaju veliku zabrinutost zbog toga”, kazao je Zhao Lijian, dodavši kako bi australska strana trebala preispitati vlastite pogreške i promijeniti svoju politiku.

Podsjećamo da su već ranije i Sjedinjene Države izdale upozorenje da će reagirati ukoliko Kina, u skladu sa sporazumom o sigurnosnoj suradnji sa Salomonovim otocima, razmjesti svoje vojne objekte na teritoriju te južnopacifičke zemlje, udaljene 2000 kilometara od Australije.

„Oluja na Pacifiku”: Australija bijesna zbog sporazuma Kine i Solomonskih otoka





Komentari

komentar





You may also like