Kinesko MVP: Japanski militarizam je u porastu i prijeti Azijsko-pacifičkoj regiji

Stanje u Azijsko-pacifičkoj regiji sve je nestabilnije, poglavito nakon nedavnog posjeta predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu koje je usijalo američko-kineske odnose na maksimum, a onda i one između Pekinga i Tokija koji se svrstao na stranu SAD-a ne samo po tajvanskom pitanju. A upravo su kinesko-japanski odnosi najvažniji za stabilnost regije. Ako se oni poremete i prerastu  u neprijateljske, ništa više neće biti kao prije-

O tome svjedoči i današnja vijest, koju je objavio TASS:

Azijsko-pacifička regija je pod prijetnjom sve veće militarizacije Japana, kazao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

“Japan poduzima radnje koje su u osnovi suprotne tekstu mirovnog ustava ove države. Dakle, japanska strana predstavlja ozbiljnu prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti u Azijsko-pacifičkoj regiji”, izjavio je kineski državni službenik.

Diplomat je primijetio da Tokio “pretjerano povećava rashode vojnog proračuna”, aktivno razvija sustav proturaketne obrane i drugo strateško oružje, neprestano jačajući vojnu suradnju s Washingtonom. Prema njegovim riječima, Japan bi trebao “pokazati poštovanje prema susjednim zemljama s obzirom na njihove sigurnosne brige”.

“Japan treba marljivo učiti lekcije iz povijesti i slijediti put mirnog razvoja”, zaključio je Zhao Lijian.





 

Komentari

komentar





You may also like