Kinesko MVP: Kina i Rusija postale čimbenik koji pruža stabilnost svijetu

Peking se apsolutno slaže s nedavnom izjavom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o do sada nezabilježenoj suradnji između NR Kine i Rusije, izjavio u utorak, 25. svibnja, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

 „Aktivno podržavamo izjavu gospodina Lavrova. … Kina i Rusija postale su čimbenik koji pruža stabilnost u cijelom svijetu”, naglasio je. “Spremni smo, zajedno s Rusijom, osigurati demokratizaciju međunarodnih odnosa … i promicati sveopći mirni razvoj.”

Ovdje bismo podsjetili na slijedeće: 19. svibnja, tijekom video-susreta s kineskom čelnikom Xi Jinpingom na svečanosti početka radova na kineskim atomskim centralama u kojima sudjeluje ruska tvrtka Rosatom,  ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako su Moskva i Peking dostigli najvišu razinu svojih odnosa u cijeloj povijesti suradnje dviju država, i podsjetio da će dvije zemlje vrlo brzo “proslaviti 20. godišnjicu ključnog bilateralnog dokumenta – Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji”.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov jučer je upozorio kako će Rusija, odsad, ako bude potrebno, oštro reagirati na bilo kakve provokacije i neprijateljske korake zapadnih zemalja, ukazavši kako jača linija EU koja obuzdava Rusiju (o tome smo jučer izvijestili, vidi poveznicu ispod teksta).

I dok se danas, u Bruxellesu, na summitu EU raspravlja o novim sankcijama protiv Rusije, a Bidenov suradnički tim skupa s Putinovim dogovara uvjete mogućeg američko-ruskog summita na vrhu, dotle je Moskva danas domaćin 16. kruga rusko-kineskih konzultacija o strateškim sigurnosnim pitanjima.
Drugim riječima, Rusiju i Kinu Zapad više teško može posvađati i razdvojiti, kako je to bilo u vrijeme SSSR-a i komunističke Kine. Odatle i raste nervoza u Zapadnim političkim, vojnim i analitičkim krugovima. Osovina Moskva-Peking po Zapad je neugodna u svakom pogledu: geopolitičkom, vojnom, gospodarskom, energetskom i, naravno, geostrateškom. Sjedinjene Države pokrenule su „rat na dvije fronte“ istodobno. U njega uvlače i EU, ali i pokušavaju uvući i svoje partnere u Aziji i Pacifiku. Međutim, niti izbliza nije sve tako jednostavno kako je zamislio tim oko predsjednika Joe Bidena. O tome će biti još dosta govora i na ovom portalu.

Lavrov upozorio EU na posljedice njenih budućih poteza prema Rusiji

 

Komentari

komentar

You may also like