Kinesko MVP: NATO je relikt Hladnog rata

NATO je relikt Hladnog rata, a širenje saveza je manifestacija izgradnje blokova, izjavio je u srijedu, 26. siječnja, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

On je komentirao izjavu zamjenice američkog državnog tajnika i voditeljice američkog pregovaračkog tima u pregovorima s Rusijom Wendy Sherman o neslaganju s ruskim sigurnosnim zahtjevima, prenosi Eadaily.

“NATO je relikt iz doba hladnog rata, a širenje saveza jedna je od manifestacija blokovske politike. NATO je najveći vojni savez na svijetu i odavno je potrebno da napusti svoj zastarjeli hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude i poduzme više akcija koje će pridonijeti većoj sigurnosti i stabilnosti”, kazao je kineski diplomat.

Zhao Lijian je izrazio nadu da će “strane u potpunosti razmotriti međusobne legitimne sigurnosne brige, izbjeći sukobe i riješiti postojeća trvenja kroz ravnopravan dijalog i konzultacije.”

Podsjećamo: navedene riječi visoke službenice State Departmenta izrečene su 12. siječnja, nakon sastanka Vijeća Rusija-NATO u Bruxellesu. Tada je kazala kako države članice NATO saveza neće pristati na zabranu širenja i povratak na stanje iz 1997. godine, navodeći kako je pristup tom savezu „suveren izbor zemalja“.

 





Komentari

komentar

You may also like