Kinesko MVP: Šangajska organizacija (SCO) je vodeća sila sposobna osigurati globalnu pravdu

Šangajska organizacija (za suradnju) – SCO, glavna je sila koja može osigurati pravdu i stabilnost u cijelom svijetu, izjavio je u četvrtak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na početku sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama Vijeća ministara vanjskih poslova SCO-a u glavnom gradu Uzbekistana – Taškentu. O tome danas izvješćuje ruska agencija TASS.

“U kontekstu složenih promjena u međunarodnom okruženju i raznih izazova, zemlje Šangajske organizacije trebaju raditi zajedno na jačanju interakcije, solidarnosti i suradnje. SCO bi trebao djelovati kao vodeća sila u održavanju međunarodne pravde, kao i biti stabilizirajući čimbenik u međunarodnoj i regionalnoj situaciji. To bi trebala biti važna snaga i pokretač pomoći gospodarstvu da se oporavi od pandemije,” rekao je Wang Yi.

Izrazio je nadu da će tijekom razgovora biti postignuti brojni dogovori.

Ovaj sastanak odvija se u vrijeme sve veće napetosti između Kine i SAD-a u svezi najave o mogućoj posjeti predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, kojeg Kina smatra neotuđivim dijelom svog suverenog teritorija. Peking, također, američko prihvaćanje načela „jedinstvene Kine“, koje je bilo i temelj uspostave međusobnih odnosa dviju država još davnih 70-ih godina prošlog stoljeća, smatra uvjetom za njihovo održavanje.

Posljednjih mjeseci američko-kineski odnosi ubrzano se pogoršavaju, najviše, upravo, zbog američkih poteza prema Tajvanu, kako političke tako i vojne prirode. SAD su, naime, i pod Bidenovom administracijom nastavile izvoz oružja toj otočnoj zemlji, s kojom praksom je počeo još prethodni predsjednik Donald Trump, a zbog čega Peking postojano uručuje oštre prosvjede Washingtonu i izražava svoje nezadovoljstvo. Za više od toga Peking se do sada nije odlučio, ukoliko izuzmemo njegovu sve češću demonstraciju snažne vojne sile, kako zračne tako i pomorske, upravo u zoni Tajvana.

Neki od analitičara smatraju kako Washington namjerno podiže tenzije oko putovanja Nancy Pelosi na Tajvan, za koje State Department čak navodi kako još nije niti sigurno da će se dogoditi. To tumače pokušajem američkog „omekšavanja“ Pekinga uoči skorog sastanka Biden – Jinping. Međutim, više je onih koji smatraju kako su namjere SAD-a ipak puno ozbiljnije, pri čemu treba naglasiti kako Peking također ne snižava retoriku u smislu poduzimanja oštrih mjera da taj posjet pod svaku cijenu spriječi.





Ako Washington ima namjeru jačati kinesko-rusko savezništvo, nedvojbeno je na pravom putu, ne samo zbog spomenutog – navodno samoinicijativnog poteza Nancy Pelosi.

Komentari

komentar





You may also like