Kinesko MVP: trgovinski pregovori su nada za stabilnost odnosa SAD-Kina

Rezultati posljednjeg kruga trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, održanih u Washingtonu i koji su trajali dva dana duže od predviđenog vremena, daju nadu za stabilnost američko-kineskih odnosa, izjavio je u ponedjeljak kineski ministar vanjskih poslova Wan Yi.

„Trgovinsko-ekonomske konzultacije Kine i SAD-a dostigle su osjetni napredak i osigurale pozitivna očekivanja za stabilnost američko-kineskih odnosa“, izjavio je kineski šef diplomacije.

Podsjećamo: sedmi krug pregovora na visokoj razini između dviju zemalja održan je u Washingtonu 21.-24. veljače. Kinesku delegaciju predvodio je zamjenik premijera  Liu He, a američku ministar financija Steven Mnuchin i trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku da neće povećavati carine na kineske proizvode od 1. ožujka, kako je to najavio krajem prošle godine (ukoliko se ne postigne međusobni sporazum), jer su pregovori bili „produktivni“. Trump se sada želi susresti s kineskim kolegom Xi Jinpingom radi potpisivanja sporazuma, ali uz uvjet da obje strane postignu još veći napredak, kako je sinoć priopćio u svojoj tvit objavi. Američki čelnik govorio je o napretku po važnim strukturnim pitanjima, uključno i zaštiti prava intelektualnog vlasništva, predaji tehnologije, poljoprivredi. Trgovinski sporazum, neovisno o tome, još nije potpisan.

SAD i Kina približavaju se trgovinskom sporazumu 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like