Kinesko MVP: za naglo pogoršanje odnosa s Australijom nije kriv Peking

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova  Zhao Lijian komentirao je naglo pogoršanje odnosa te zemlje s Australijom, izjavivši pri tom kako krivnju za to ne snosi Peking. Pozvao je Camberu da razmotri svoje odnose s Kinom. O tome je izvijestio kineski medij Guancga

Kina je usvojila niz restriktivnih mjera protiv uvoza određenih proizvoda. S tim u vezi, australski ministar trgovine Simon Birmingham pokrenuo je pitanje mogućnosti za sjedanje za pregovarački stol, a i pojedini australski mediji također su kazali kqko se Australija ne bi trebala odreći vlastitih interesa.

Zhao Lijian je na konferenciji za medije objasnio razloge pogoršanja odnosa:

„Pojedinci u Australiji, s hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama, smatrali su Kinu prijetnjom i kao rezultat toga davali pogrešne izjave i poduzimali pogrešne akcije protiv Kine.” Iznio je tri primjera kako bi dokazao svoje mišljenje. Prvo je australsko flagrantno kršenje temeljnih normi međunarodnih odnosa. “U više je navrata poduzimala pogrešne radnje i davala neprimjerene izjave, utječući na najvažnije interese Kine: miješanje u poslove Hong Konga, Xinjianga i Tajvana“, rekao je Zhao Lijian. “Ne znam koliko je sličnih pokušaja Australija poduzela. Ali ove su radnje grubo miješanje u unutarnje stvari Kine, duboko vrijeđaju osjećaje kineskog naroda ”, kazao je kineski diplomat.

Drugi je primjer neutemeljena kleveta Kine, optužbe za kinesko miješanje u poslove Australije, što je dovelo do ograničenja suradnje među zemljama. “Australija je zabranila kineskim tvrtkama sudjelovanje u izgradnji 5G mreže na svom teritoriju pod izlikom državne sigurnosti i provodila proizvoljne pretrage kineskih novinara na svom teritoriju. Sve je to ozbiljno potkopalo međusobno povjerenje i poništilo početne pozitivne tendencije njihove poslovne suradnje ”, rekao je Zhao Lijian.

I treće – velika politička manipulacija Australije povezana s epidemijskom situacijom, koja traži “takozvanu neovisnu međunarodnu reviziju”, koja je ozbiljno omela međunarodnu suradnju u prevenciji i kontroli epidemije. Kazao je kako u Australiji “mnogi zdravo-misleći ljudi potiču vladu na racionalan i pošten pristup odnosima s Kinom”. “Ključ je ispravno konstruktivno upravljanje. Ne možete nametnuti svoju volju i mišljenje pod izlikom zaštite svojih državnih interesa i vrijednosti ”, naglasio je.





Naglasio je kako Kina ne snosi „nikakvu odgovornost za trenutne ozbiljne poteškoće s kojima se suočavaju kinesko-australski odnosi”. “Australska bi strana trebala ispravno procijeniti razloge, objektivno sagledati Kinu i njezin razvoj, pridržavati se načela uzajamnog poštivanja i jednakosti, uložiti više napora u izgradnju povjerenja između dviju zemalja i promicanju njihove suradnje.”

Podsjećamo:  odnose između Kine i Australije opterećuje, osim navedenih razloga, i sve snažnije sudjelovanje Australije u vojnom savezu koji se upravo stvara pod američkom palicom u području Indo-pacifičke regije. Njega, osim SAD-a i Australije, čine još i Japan i Indija. Kina je nedavno službeno reagirala na održavanje vojnih vježbi Malabar 2020 u kojima sudjeluju vojske SAD-a, Japana, Australije i Indije. Radi se o novom savezništvu kroz tzv. koaliciju QUAD, (ne)formalno uspostavljenoj kao protuteža rastu kineskog utjecaja u toj regiji. O tome svjedoči i službeni cilj te vojne vježbe, naznačen kao vojno sprječavanje aktivnosti Kine u ovoj novoj geopolitičkoj regiji. U navedenoj vojnoj vježbi ove godine Australija sudjeluje po prvi put (vidi poveznicu ispod teksta). Tada je kinesko MVP reagiralo riječima: „Željeli bismo da ovakva aktivnost vojski država regije uistinu osigura povećanje razine sigurnosti, a ne obratno.“ Kina je već ranije kritizirala američku ideju, kako je kazano, o uspostavi azijskog NATO saveza, kao protuteže Kini.

Danas smo na našem portalu prenijeli i vijest kako su japanski premijer Yoshihide Suga i australski premijer Scott Morrison u utorak potpisali obrambeni sporazum (“Sporazum o recipročnom pristupu”) koji predviđa zajedničke vojne obuke i operacije.





Zajedničke vojne vježbe SAD-a, Australije, Japana i Indije

 

 

Komentari

komentar

You may also like