Kinesko ukidanje carina na niz američkih proizvoda povoljno se odrazilo na burze

Prema navodima Reutersa, Kina je obznanila spisak od 79 američkih proizvoda na koje može ukinuti carine, uvedene tijekom vrhunca trgovinskog rata između dviju zemalja, a što je izazvalo pozitivnu reakciju na američkim burzama.

Kinesko Ministarstvo financija u svom je priopćenju obznanilo kako će se navedene carine ukinuti od 19. svibnja, ali i da će se one ponovo uvesti 18. svibnja 2021.g. Ukinut će se carine na niz proizvoda, uključno i na rijetke zemne metale, zlatnu i srebrnu rudaču i koncentrate. Ministarstvo ne navodi ukupnu vrijednost uvoza proizvoda. Peking je u srijedu objavio kako će dati popuste za 696 proizvoda iz SAD-a, uključno i onih ključnih, poput soje i svinjetine, na temelju narudžbi tvrtki.

Prošli tjedan, vodeći trgovinski predstavnici Pekinga i Washingtona obavili su pregovore i razmotrili tijek realizacije prve faze trgovinskog sporazuma, potpisanog 15. siječnja u Washingtonu. Suglasno njemu Kina se obvezala povećati uvoz američkih proizvoda s bazne razine 2017.g. za 200 milijardi dolara tijekom dvije godine, pričemu se količina uvoza povećava za oko 77 milijardi dolara u prvoj godini, i za 123 milijarde dolara u drugoj godini.

Obnova napetosti između Kine i SAD-a, izazvana pandemijom koronavirusa COVID-19 koja je počela u Kini krajem prošle godine, također izaziva pitanja oko trgovinskog primirja. Kina je, navodno, zatražila ponovno razmatranje odredbi sječanjskog sporazuma s obzirom na katastrofalan učinak pandemije po njezino i svjetsko gospodarstvo. Međutim, Trump na to nije spreman i zaprijetio je razvrgnućem tog sporazuma ako Kina ne ispuni iz njega preuzete obveze koje se odnose na kupnju američkih proizvoda.

Trump odbio kinesku molbu za promjenu uvjeta trgovinskog sporazuma
 

Komentari

komentar

You may also like