Kinezi: Rusija stvara lovca za presretanje hiperzvučnih projektila

Prije nekoliko dana izvijestili smo o najavi ruske državne tvrtke Rostec o početku rada na stvaranju novog zrakoplova-presretača MiG-41, koji je izazvao veliku pozornost naših čitatelja (vidi poveznicu ispod teksta). Naime, osim mogućnosti borbe protiv hiperzvučnih oružja, taj bi zrakoplov trebao letjeti i u svemirskim visinama Zemljine orbite i “sijati smrt” neprijateljskim satelitima. Na tu se temu danas osvrnula i kineska internetska kompanija Sina, čije stavove donosimo u nastavku teksta.

Rusija je započela razvoj nove generacije presretača, kodnog imena MiG-41, da bi zamijenila najbrži svjetski zrakoplov, MiG-31 i njegovu najnoviju modifikaciju MiG-31BM. Stručnjaci pretpostavljaju kako će glavna odlika novog stroja biti brzina od 5 Macha i veća, što će mu omogućiti presretanje hiperzvučnih projektila.

Sina navodi, kako je s čisto tehničke točke gledišta, MiG-31 sposoban presresti tri američka strateška bombardera: B-52, B-1B i B-2. Međutim, s razvojem tehnologije u Sjedinjenim Državama, počelo se pojavljivati ​​oružje dalekog dometa zrak-zemlja, nove generacije. Na primjer, hiperzvučna raketa AGM-183A, koja je već ušla u fazu ispitivanja. Ova nova raketa testira se na američkom bombarderu B-52. Kako bi se suprotstavila takvoj raketi, Rusija mora razviti presretač velikog dometa – MiG-41 (PAK-DP (perspektivni presretački sustav velikog dometa).

“Usprkos činjenici da je MiG-41 u fazi izrade, zbog čega su mnogi parametri tajni, već je bilo najava da je novi zrakoplov znatno superiorniji u svojstvu elektronike i oružja u odnosu na svog prethodnika”, kaže se u članku.

Na temelju navedenog, MiG-41 bit će opremljen ruskim radarskim sustavom nove generacije, a domet otkrivanja povećat će se s 200 kilometara, kako je to kod MiG-31, na više od 500 kilometara. Istodobno, bit će opremljen i novom ruskom raketom zrak-zrak ultra-velikog dometa, tako da se može zajamčiti učinkoviti radijus zaštite MiG-41 od oko 500 kilometara, a borbena učinkovitost je mnogo viša od one MiG-31, navodi Sina.

“Istodobno, glavno obilježje MiG-41 je njegova brzina. Vjerojatno će presretač letjeti brzinom od 5 Macha i više i moći će presretati hiperzvučno oružje, poput američke rakete AGM-183A. Uz to, MiG-41 će vjerojatno istovremeno imati dva modela: s posadom i bez posade. Model s posadom bit će primarno odgovoran za patroliranje i izvršavanje zapovjednih zadataka, dok će bespilotni model biti odgovoran za napadne zadatke. Ova je konfiguracija vrlo slična ideji “vjernog sljedbenika” (unutar) američkog ratnog zrakoplovstva, koji omogućava bespilotnoj letjelici da bude ispred za izviđanje i napade, dok se zrakoplov s posadom skriva (time se učinkovito izbjegavaju žrtve)”, navodi se u tekstu.





Podsjećamo: ideja o pokretanju razvoja ovog zrakoplova prvi se put pojavila 2017. g. i o njoj se raspravljalo u ruskom parlamentu – Dumi, kada se ipak preferirala modernizacija Mig-31. Projekt nove generacije službeno je pokrenut 2019. godine, trenutačno je u fazi razvoja koja kulminira stvaranjem prototipa.

U Rusiji počeo razvoj najnovijeg lovca “MiG-41” za svemirske letove





 

Komentari

komentar

You may also like