last generation posljednja generacija klima klimatski aktivisti

Klimatski aktivisti zalijepili se za ključne prometnice u Berlinu i Münchenu, policija ih pokušava odlijepiti

Klimatski aktivisti organizacije Last Generation (Posljednja generacija) od jutros prosvjeduju u Berlinu i Münchenu tražeći ograničenje brzine na autocestama u Njemačkoj na 100 km/h. Prosvjednici su se rukama zalijepili za prometnice u najvećim gradovima sjevera, odnosno juga Njemačke, prenosi dpa.

Berliner Zeitung javlja kako se blokade u glavnom njemačkom gradu odvijaju na glavnom željezničkom kolodvoru kao i na prometnoj ulici Invalidenstrasse, gdje se u blizini tramvajske stanice za cestu zalijepilo petero ljudi. Policija nadzire promet i legitimira prosvjednike koji će, prema njemačkim zakonima, morati platiti novčanu kaznu za svoj prosvjed.

U Münchenu se prosvjed odvija na trgu Karlsplatz -Stachus, gdje je blokiran sjeverni trak obilaznice oko centra grada. Prosvjednici su se također zalijepili za ključna križanja u gradu, a policija ih pokušava odlijepiti, dok im građani, između ostalog, donose pivo. Kako javlja bavarski javni servis br.de, prosvjednici su blokirali i autoceste A9 te A96, bavarske žile kucavice koje vode prema Austriji i ostatku Njemačke.

Kako javlja bayern.info, portal Ministarstva prometa Bavarske, A9 je trenutno zatvorena u oba smjera između čvora autoceste München-sjever i izlaza München-Schwabing. Na tom dijelu ceste klimatski aktivisti su se popeli na nekoliko mostova, što predstavlja izazov za hitne službe.

Proteklih tjedana pripadnici ove organizacije blokirali su zračnu luku u Berlinu, a za naredne dane najavljuju i žešće prosvjedne akcije. “Otpor će postati jači. I neće prestati ni na Božić – a ni u novoj godini”, rekla je glasnogovornica pokreta Last Generation Carla Hinrichs.

Proteklih tjedana blokirali su ceste, oštetili umjetnine i na dva sata zaustavili zračni promet u zračnoj luci BER u Berlinu. U pokrajini Bavarskoj, čiji je Muenchen glavni grad, nekima je određen pritvor kao mjera opreza jer su najavili daljnje remetilačke akcije.

Između ostalog, skupina zahtijeva ograničenje brzine od 100 kilometara na sat na autocestama i mjesečnu kartu za vlak od 9 eura (9.50 dolara). Prosvjed u zračnoj luci posebice je naišao na široku osudu nekih taktika s kojima se služi skupina.





Ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke pokrajine, Sjeverne Rajne Vestfalije, Herbert Reul rekao je ranije da su “prešli granicu”. Reul je za radio Deutschlandfunk rekao da “država ne može jednostavno gledati i pustiti da se to dogodi”. Također, njemačka policija je najavila oštrije postupanje i veće kazne za ovaj tip aktivizma. Do sada su klimatski aktivisti uglavnom prolazili s opomenama ili manjim novčanim kaznama.

Komentari

komentar





You may also like