Klimatski sastanak COP26: Urođenički narodi traže da se zaštiti 80% Amazone

Venezuelac Gregorio Diaz Mirabal koji zastupa 3,5 milijuna urođenika Južne Amerike, zatražio je u subotu da se zaštiti 80 posto Amazonije, dan uoči početka UN-ove konferencije o klimi COP26 u Glasgowu, u Škotskoj, piše AFP.

“Na COP26 smo došli kako bi se ratificirao naš prijedlog o tome da 80 posto Amazonije ostane u životu”, rekao je Diaz Mirabal na tiskovnoj konferenciji u Glasgowu. Venezuelac je na čelu Koordinacije organizacija urođenika bazena Amazonije (COICA) koja zastupa narode devet zemalja i teritorija (Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana) koje pokriva najveća tropska šuma na planetu.

Gregorio Diaz Mirabal misli da je “prijeko potrebno očuvati ravnotežu Amazonije u kojoj živi 511 naroda (autohtonih) u devet zemalja amazonskog bazena”.

“Ovdje smo kako bismo vikali u ime zraka, vode, šumskih bića i kako bismo dobili odgovore i potaknuli zemlje na djelovanje”, rekao je taj pripadnik naroda Wakuenai Kurripaco.

Amazonska prašuma se prostire na 8,4 milijuna četvornih kilometara i u njoj je 20 posto slatke vode na planetu. U nedavnom razgovoru za AFP Mirabel je rekao da je 17 posto prašume već uništeno zbog vađenja nafte i rudača te onečišćenja i krčenja šume radi širenja poljodjelskih površina i uzgoja stoke. Prošle godine bilo je mnogo optužbi da se prašuma Amazone namjerno spaljuje zbog uzgoja stoke i poljoprivrede te da brazilska vlada pod vodstvom Bolsonara namjerno “žmiri”. Prašuma Amazone, prema znanstvenim procjenama, proizvodi između 6% i 9% kisika na Zemlji.

Pozvao je na mobilizaciju kako bi se spriječila svjetska “apokalipsa” zbog krčenja šuma.
Na međunarodnom sastanku na vrhu o klimi koji traje do 12. studenog, u ponedjeljak i u utorak će sudjelovati više od 120 predsjednika država i vlada. Zadaća mu je utvrditi obveze kako bi se zagrijavanje planeta ograničilo na +1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje

Komentari

komentar

You may also like