Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom gađa mete u glavnom gradu Jemena

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih pobunjenika Huti priopćila je jutros da su pokrenuli zračne napade na vojne ciljeve u glavnom gradu Jemena, Sana-i. Koalicija je pozvala civile da se klone ciljanih područja, izvijestila je saudijska državna televizija. Ipak, lokacije nisu identificirane.

Saudijskoj Arabiji u ovoj borbi otvoreno pomažu UAE, Bahrein, Kuvajt i Egipat te neposredno i malo suptilnije SAD. Ipak, ni to nije dovoljno da se pobjede Huti još od 2014., kojima prilično vješto i lukavo pomaže Iran.

Koalicija je posljednjih dana pojačala napade na pobunjenička mjesta u Sana-i usred teških borbi oko grada Mariba, posljednjeg vladinog uporišta u sjevernom Jemenu. Huti koje podržava Iran drže glavni grad Jemena od rujna 2014. Iako je intervencija koalicije predvođene Saudijskom Arabijom zaustavila njihov marš na jug zemlje 2015., rat je trajao godinama i stvorio je tešku humanitarnu krizu. Huti su u više navrata pokrenuli prekogranične napade na Saudijsku Arabiju i njihove naftna postrojenja koristeći bespilotne letjelice i projektile i time su zadali veliku materijalnu štetu.

Komentari

komentar

You may also like