“Kocka je bačena”: SAD optužile Iran za napade na tankere u Omanskom zaljevu

Američki državni tajnik Mike Pompeo službeno je izjavio kako američka vlada smatra Iran odgovornim za današnji incident s naftnim tankerima u Omanskom zaljevu, ne predočivši pri tom bilo kakav konkretan dokaz kao potvrdu takve tvrdnje. Pri tom je kazao kako je Iran već ranije „vršio napade na trgovačke brodove u Hormuškom tjesnacu“.

Te je riječi Pompeo izrekao na brifingu pred novinarima, 13. lipnja, a video o tome objavljen je na Facebook stranici američkog State Departmenta.

Američki predsjednik Donald Trump na svojoj tvit objavi prokomentirao je ovu optužbu, napisavši slijedeće:





„Prema ocjenama vlade SAD-a, odgovornost za napad, koji se dogodio danas u Omanskom zaljevu, snosi Islamska Republika. Ta je ocjena donešena na temelju obavještajnih analiza, oružja korištenog u napadu, kao i iskustva koje je nužno za izvršenje ovakve operacije. Nedavni slični napadi na brodove, kao i činjenica da niti jedna odvojena organizacija u regiji ne raspolaže resursima ili iskustvom za izvršenje napada ove razine složenosti. To je jedan od serije nedavnih napada izvršenih od strane Islamske Republike Irana prema interesima SAD-a i njihovih saveznika. I njih treba procjenjivati u kontekstu 40 godina agresije prema nacijama koje vole slobodu.

21. travnja Iran je obećao svijetu da će zaustaviti prolaz nafte kroz Hormuški tjesnac i iranska vlada radi na ispunjenju toga obećanja. 12. svibnja Iran je napao 4 broda blizu Hormuškog tjesnaca. Ti neisprovocirani napadi predstavljaju javnu ugrozu međunarodnom miru i sigurnosti, predstavljaju otvoreni napad na slobodu plovidbe, a također su dio neprihvatljive kampanje o eskalaciji napetosti sa strane Irana.“

Sve u svemu, vrlo slična situacija onoj od 5. veljače 2003.g., kada je tadašnji američki državni tajnik Colin Powel u svojoj prezentaciji u Vijeću sigurnosti mahao nekakvim bijelim prahom, kao dokazom za postojanje kemijskog oružja od strane Iraka pod vodstvom Sadama Huseina. Svi znamo što je uslijedilo već u ožujku te iste godine, a kasnije priznata činjenica kako Irak nije posjedovao kemijsko oružje i da su dokazi o tome bili lažirani ioanko više nije imala nikakvoga smisla nakon razaranja te zemlje i više stotina tisuća ubijenih civila. Ovu paralelu vučemo iz razloga što je Washington danas najavio sazivanje zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti na temu spomenutih napada na tankere u Omanskom zaljevu, pri čemu osim fotografija gorećih tankera čvrstih dokaza o iranskoj odgovornosti za ovaj incident zapravo i nema te se sve svodi na političku retoriku pa i patetiku o zločestom Iranu koji 40 godina napada nacije koje vole slobodu. Takav dokaz teško bi prošao i na nekom domaćem općinskom sudu, osim ako državni tajnik ipak nema skrivene neke konkretne dokaze koje u ovom trenutku ne želi predočiti javnosti. Sačekajmo, pa ćemo vidjeti o čemu je riječ.





Kome su i zašto u interesu današnji napadi na tankere u Omanskom zaljevu?

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like