Koje su sankcije uvedene Rusiji i koliko su ozbiljne?

SAD, Europska unija, UK, Australija, Kanada i Japan objavile su planove za sankcije ciljanjima bankama i bogatim pojedincima u Rusiji, dok je Njemačka zaustavila proces certifikacije velikog plinovoda “Sjeverni tok” iz Rusije. Sankcije su uvedene zbog ruskog priznavanja dvije separatističke regije u onome što je nekada bila istočna Ukrajina, ali i zbog slanja ruskih trupa u ove dijelove u kojima se većinski priča ruskim jezikom. Postoje i prijetnje od strane zapada da će ići dalje sa sankcijama ako Moskva pokrene sveobuhvatnu invaziju na svog susjeda, piše Al Jazeera.

No, u analizi koju je objavio Reuters, stručnjaci tvrde da će dosadašnje sankcije samo “minimalno ogrebati” ekonomiju Rusije. Zapadne vlade za sada čuvaju u rezervi puno veće pakete sankcija za slučaj eskalacije krize. To znači da ruski bankari ili njihovi zapadni kolege koji su izloženi toj zemlji neće gubiti puno sna. Doista, američke banke ne očekuju da će globalne sankcije imati veliki utjecaj na poslovanje američkih banaka ili izazvati rast rizika, s obzirom na to da su zajmodavci malo izloženi ruskom gospodarstvu, rekla su trojica bankara za Reuters upoznatih s tokovima industrije. Velike ruske banke duboko su integrirane u globalni financijski sustav, što znači da se sankcije najvećim institucijama mogu osjetiti daleko izvan granica zemlje. No, nove sankcije usmjerene su na manje zajmodavce.

Iako je vrijednost rublja u odnosu na dolar blago pala u ponedjeljka, kao i dionice Gazproma, jučer i danas se obje vrijednosti oporavljaju, prenosi Forbes.

SAD

U onom što je nazvao “prvim paketom” sankcija, predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak izvršnu naredbu koja propisuje da je svaka institucija u ruskom sektoru financijskih usluga meta daljnjih sankcija. Više od 80 posto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovica trgovine odvija se u američkim dolarima. Washington je sankcionirao dvije ruske državne banke: VEB i Promsvyazbank i blokirao ih da trguju svojim dugovima na američkim i europskim tržištima. Dvije ruske banke smatraju se posebno bliskim Kremlju i ruskoj vojsci s imovinom od više od 80 milijardi dolara. To uključuje zamrzavanje sve imovine tih banaka pod jurisdikcijom SAD-a. Počevši od danas, sankcije uključuju “elitu” zemlje i članove njihovih obitelji, kao i civilne čelnike u ruskoj hijerarhiji vodstva.

UK

U utorak je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije protiv pet ruskih banaka i trojice ruskih milijardera: Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i Igora Rotenberga. Rotenbergovi su suvlasnici SGM grupe koja se bavi proizvodnjom naftne i izgradnjom plinske infrastrukture. Timchenko je vlasnik privatne investicijske tvrtke Volga Group. Banke su Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank. Britanija će također spriječiti Rusiju u prodaji državnog duga u Londonu, rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss. “Spremni smo ići puno dalje ako se Rusija ne povuče s ruba”, rekla je. “Smanjit ćemo sposobnost ruske države i ruskih tvrtki da prikupljaju sredstva na našim tržištima, zabranit ćemo niz visokotehnoloških izvoza i dodatno izolirati ruske banke od globalnog gospodarstva”, prenosi BBC.

Njemačka

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je zaustavljanje procesa certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2. Riječ je o unosnom dogovoru koji je Moskva dugo tražila, ali ga SAD kritizira zbog povećanog oslanjanja Europe na rusku energiju. Projekt vrijedan 11.6 milijardi dolara u vlasništvu je ruskog državnog energetskog diva Gazproma.





EU

Blok je jednoglasno u utorak najavio početne sankcije usmjerene na 351 ruskih političara koji je glasali za priznavanje dviju separatističkih regija u Ukrajini, kao i na 27 drugih ruskih dužnosnika i institucija iz obrambenog i bankarskog sektora. Također su nastojali ograničiti pristup Moskvi kapitalu i financijskim tržištima EU.

Japan i Australija

Jutros su Japan i Australija najavile su uvođenje strogih kazni za pojedince povezane s agresijom na Ukrajinu. Australski premijer Scott Morrison rekao je kako su članovi ruskog Vijeća “nasilnici”. Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih ruskih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je premijer Fumio Kishida, prenosi Reuters. Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opskrbu energijom. Japan je 9% ukapljenog plina 2021. kupio od Rusije, kao i 12% ugljena.

Komentari

komentar





You may also like