Kolumbija: vojskom na prosvjednike, 19 mrtvih

Već osam dana prosvjeduje se u svim većim gradovima Kolumbije. Stanje, niti nakon odluke predsjednika Ivana Duquea da povuče sporne poreze, se ne smiruje. Dapače, predsjednik je aktivirao vojsku,a svjedoci govore o neselektivnoj paljbi na prosvjednike u gradu Cali. Kolumbijski pravobranitelj izvijestio je o 19 mrtvih,a među ubijenima je i policajac piše BBC. Osim mrtvih zabrinjava i izvještaj o 87 nestalih, a ranjeno je čak 846.

UN-ov ured za ljudska prava osudio je prekomjerno postupanje policije kao i brojna neosnovana uhićenja. Svjedoci sukobe opisuju kao “brutalne” i to od strane policije i vojske, ali i prosvjednika. Naročito je žestoko u trećem najvećem gradu Cali, a prosvjeduje se i u Bogoti i Medellinu.

Predsjednik je povukao sporna poskupljenja i poreze (hrana, benzin i manje plaće), ali prosvjedi ne popuštaju, pa je teško predvidjeti do kada će trajati. Glasovi iz SAD-a nisu toliko oštri prema kolumbijskoj vladi kao UN, već pozivaju na smirenje. Djelomično zato što je konzervativni Ivan Duque bio često bio nazivan “njihovim ključnim saveznikom”.

Analitičari regije tvrde da bi se prosvjedi mogli preliti i na susjedne zemlje zbog slične politike poskupljenja kojima se “krpaju” proračuni ispražnjeni pandemijom. Stav kolumbijskih prosvjednika jest da im je dosta bogaćenja bogatih i osiromašenja siromašnih koji su ionako najviše pogođeni prošlogodišnjim padom BDP-a od 6.8%

 

Komentari

komentar





You may also like