Komentar o američkom izvlačenju atomskog oružja iz Turske

Predsjednik Međunarodnog luksemburškog foruma Viatcheslav Kantor prokomentirao je nedavne izjave o izvlačenju atomskih avio-bombi B-61 iz vojne baze Incirlik u Turskoj. Taj postupak je okarakterizirao kao u potpunosti pravovremen potez, koji vodi računa o pokušaju državnog udara koji se dogodio sredinom srpnja i neprestanim napadima u zemlji. Naglasio je kako su u kritično iz te baze polijetali lovački avioni F-16, napadajući vladine zgrade u glavnom gradu Turske.

Nisu postojali niti se provode nikakvi ugovori o ograničenju nestrateškog nuklearnog oružja, za razliku od strateškog, a što je u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja. A stav Rusije je uvijek bio taj da bilo kakvi pregovori o ograničenju nestrateškog nuklearnog oružja mogu započeti tek nakon toga što ga SAD povuče iz Europe“ – dodao je Kantor.

On smatra kako je najbolja opcija premjestiti avio-bombe tipa B-61 iz Turske na teritorij SAD-a, a ne ih ostavljati u Europi. „Bit će dobro ako to postane početak postupnog povlačenja sveg takvog oružja iz Europe“ – zaključio je predsjednik luksemburškog foruma.

Podsjećamo, kako je portal EurActive nedavno izvijestio o planovima SAD-a da u Rumunjsku prenesu nuklearno oružje koje se nalazi u Turskoj. Isti medij navodi kako su odnosi dviju zemalja toliko pogoršani nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, da Washington više ne vjeruje Ankari po pitanju skladištenja atomskog oružja (poveznica: http://geopolitika.news/vijesti/sad-prebacuje-atomsko-naoruzanje-iz-turske-rumunjsku/).

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like