Komšić proglasio pobjedu; težak poraz Izetbegovića; velike promjene političkih odnosa nakon izbora u BiH

Donosimo neslužbene rezultate jučerašnjih izbora u BiH, koji, osim starih boljki na štetu hrvatskog naroda čijeg člana predsjedništva i dalje mogu birati Bošnjaci, donose i niz potpuno novih i zanimljivih elemenata.

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo dok je HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ostao najjača stranka među Hrvatima usprkos tome što je njihova kandidatkinja za Predsjedništvo izgubila izbore, piše Slobodna Dalmacija.

Željko Komšić je u nedjelju nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nakon što je na temelju 75 posto pobrojanih glasova postalo jasno da je on dobio potporu 70 posto birača a Borjana Krišto manje od 30 posto.

“Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima”, kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF). Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Kazao je kako će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.





“To je neka vrsta ravnoteže kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti”, kazao je Komšić.

U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitvno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara nakon što je postalo jasno da Krišto gubi kazao je kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.





Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a.

“Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu”, kazao je u Mostaru novinarima Čavara pojašnjavajući kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

HDZ sa drugim strankama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Bećirović je pred Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto. Čelnik SDA je vidno nervozan oko 23 sata priznao poraz ali je kazao kako je uvjeren da će njegova stranka biti nezaobilazni čimbenik pri uspostavi vlasti jer jedina među Bošnjacima ima koalicijski kapacitet.

Izetbegović je kazao i kako je Schmidtovim izmjenama izbornog zakona “definitivno ojačana pozicija HDZ-a”.

“BiH je po prvi puta nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz ento-nacionalne stranke”, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentirajući Izetbegovićev poraz dodajući kako je to tek prvi korak kojim oporba preuzima odgovornost za stanje u zemlji.

Kazao je kako očekuje da će oporbeni blok ostvariti rezultate bliske onima koje je postigao Bećirović odnosno da će dobiti priliku preuzeti i izvršnu vlast u državi, odnosno Federaciji BiH.

Čestitao je i Komšiću s kojim se davno politički razišao ističući da je važno to što će on zajedno s Bećirovićem biti član Predsjedništva iz stranke koja nije nacionalno orijentirana.

Najvažniji koalicijski partneri SDP-u su Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) čija je predsjednica Glavnog odbora Sabina Čudić ono što se zbilo na izborima u nedjelju nazvala povijesnim događajem.

“Režim je pao. Svjedočimo povijesnom porazu SDA”, kazala je Čudić komentirajući izborne rezultate.
Preliminarni rezultati u utrci za pozicije u Zastupničkom domu parlamenta BiH bili su kako SDA ima 33 posto glasova a približno tome su u zbroju postotci SDP-a, NiP-a i NS.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti na protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

No utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode, navodi Slobodna Dalmacija.

Komentari

komentar

You may also like