Komšić uvjerljivo ispred Krišto, no tvrdi da je HDZ BiH pravi pobjednik izbora

Željko Komšić povećao je prednost u natjecanju za poziciju člana Predsjedništva BiH nad Borjanom Krišto, objavilo je u ponedjeljak Središnje izborno povjerenstvo BiH, ali on tvrdi da je pravi pobjednik izbora održanih u nedjelju zapravo HDZ BiH.

Prema podacima s nešto više od 90 posto biračkih mjesta koji su obrađeni, Komšić je dobio 194 tisuće glasova ili 54,21 posto dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 164 tisuće birača odnosno 45 posto onih koji su se odlučili birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U prvom intervjuu koji je dao nakon što je postalo jasno da je pobijedio, Komšić je kazao kako ipak vidi HDZ BiH kao pravog pobjednika nedjeljnih izbora. “Zapravo pravi pobjednik ovih izbora je HDZ, da se ne lažemo”, kazao je Komšić za televiziju N1. Tvrdi kako je pobjedničku poziciju najjače hrvatske stranke uz broj glasova koje su dobili njeni kandidati za različite razine vlasti pojačala odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona. Njegova je teza kako je HDZ sada u potpuno komotnoj poziciji jer može birati hoće li za partnera u vlasti uzeti Stranku demokratske akcije (SDA) ili pak blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka. “Cijena za onoga koga HDZ odabere će biti povisoka. Biti će Izborni zakon, nastavak onoga što je HDZ tražio, da se ubuduće i Predsjedništvo BiH uredi na način kako je HDZ to govorio”, kazao je Komšić.

Novi su izborni podaci potvrdili i uvjerljivu prednost SDP-ovog Denisa Bećirovića nad Bakirom Izetbegovićem u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha. Za Bećirovića je glasalo 285 tisuća birača ili 57,2 posto, a za čelnika SDA Izetbegovića njih 187 tisuća ili nešto više od 37 posto. Željka Cvijanović također je uvjerljivo pobijedila glavnog protukandidata Mirka Šarovića u natjecanju za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Srba. Ona je dobila 298 tisuća glasova ili 52 posto dok je za Šarovića glasalo 203 tisuće ili 35 posto birača.

Na temelju više od 90 posto prebrojanih glasova postalo je izvjesno i kako je Milorad Dodik pobijedio u utrci za predsjednika Republike Srpske jer je dobio glasove 268 tisuća birača ili više od 48 posto dok je za njegovu glavnu protukandidatkinju Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) glasalo 240 tisuća birača odnosno njih 43 posto. Oporba koja je ranije tvrdila da je pobijedila njihova kandidatkinja Jelena Trivić, u ponedjeljak je Dodika optužila za krađu i traži ponavljanje izbora. Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, čiji je kandidat za predsjednika RS bila Trivić, kazao je u ponedjeljak kako je protekle noći došlo do naglog preokreta u Dodikovu korist koji nije logično objašnjiv te je ustvrdio kako su rezultati krivotvoreni u gradovima u kojima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima uporište. Kazao je kako je to, primjerice, bio slučaj u Doboju i Zvorniku. “U noći je ukradena demokracija”, kazao je Borenović najavivši podnošenje kaznenih prijava, ali i zahtjeva za ponavljanje izbora za predsjednika RS na području cijelog entiteta.

Komšić proglasio pobjedu; težak poraz Izetbegovića; velike promjene političkih odnosa nakon izbora u BiH





 

Komentari

komentar





You may also like