Komunistička partija Kine usvojila treću rezoluciju u njezinoj povijesti i povećala moć predsjednika

Čelnici kineske vladajuće Komunističke partije danas su otvorili put za predsjednika Xi Jinpinga da produži svoju vladavinu sljedeće godine, hvaleći njegovu ulogu u usponu zemlje kao ekonomske i strateške sile i dajući mu status najvažnijih stranačkih ličnosti, piše NPR.

Članovi Središnjeg odbora proglasili su Xijevu ideologiju “suštinom kineske kulture” dok su završavali sastanak vodstva. Neuobičajeno kićenim jezikom čak i za kinesko vodstvo, u stranačkoj izjavi tvrde da je nova rezolucija od odlučujućeg značaja” za “veliku obnovu kineske nacije”. Očekuje se da će Xi, koji je stekao više autoriteta od bilo kojeg vođe od Denga Xiaopinga iz 1980-ih, ostvariti treći petogodišnji mandat glavnog tajnika stranke. To bi prekinulo dva desetljeća staru stranačku tradiciju koja bi zahtijevala od 68-godišnjeg čelnika da odstupi sljedeće godine.

Rezolucija partijskog vodstva o njezinoj povijesti tek je treća od njezina osnutka prije 100 godina, nakon jedne pod Mao Ce-tungom, prvim vođom komunističke vlade, i druge pod Dengom, koji je pokrenuo reforme koje su Kinu pretvorile u gospodarsku snagu. Odluka o izdavanju rezolucije pod Xijem simbolično podiže njegov status.

Središnji odbor isključio je bilo kakav kompromis oko njihove tzv. politike “jedna zemlja, dva sustava”. Tako su naglasili da Hong Kongom i Makaom trebaju upravljati domoljubi. Isto tako, u rezoluciji tvrde: “Čvrsto se protivimo separatističkim aktivnostima koje traže nezavisnost Tajvana. Čvrsto se protivimo i stranom miješanju”, prenosi AA.

Rezolucija je, očekivano, izglasana jednoglasno sa svih 350 glasova. U završnoj izjavi, kako prenosi agencija Xinhua, piše da je Komunistička partija, koja čvrstom rukom vodi zemlju već 72 godine, stvorila “najveličanstveniju epopeju u povijesti kineske nacije”.

Komentari

komentar





You may also like