Komunistička partija Vijetnama nudi Kubi 10 000 tona riže

Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh primio je jučer kubanskog ambasadora Orlando Nicolas Hernandez Guillena u Hanoiju, prenosi vijetnamski VNA.

Telefonski su se nekoliko puta ovog i prošlog mjeseca čuli predsjednici, premijeri i čelnici komunističkih partija ove dvije države. To ukazuje da intenzivnije rade na diplomatskom povezivanju ove dvije komunističke države. Shodno tome, predstavnici obje države, pomalo prenaglašeno, govore o prijateljstvu i suradnji.

Osim Kube i Vijetnama, komunističke stranke vladaju, u nekom obliku, u Kini, Sjevernoj Koreji i Laosu.

Havana i Hanoi su se dogovorili oko medicinske suradnje. Naime, Kuba unatoč jakim sankcijama susjednog SAD-a koje traju više desetljeća, ima jak zdravstveni sustav. Tako Kuba prednjači među zemljama s najviše doktora medicine po glavi stanovnika. Vijetnam je prihvatio tehnologiju proizvodnje kubanskog cjepiva, kao i razmjenu podataka o kliničkim studijama.

Premijer Chinh je obećao poslati 10 000 tona riže za Havanu “što je prije moguće” kako bi kubanski narod lakše podnio krizu koja je bila jedan od uzroka prvih ozbiljnijih protesta u Kubi nakon dugo vremena. Pomoć Kubi već su poslali iz Rusije i Meksika.

 





Komentari

komentar

You may also like