Konačno „sajonara“ Tokiu: Rusija zabranila ulazak japanskom premijeru, ministrima, parlamentarcima

Moskva je na svoj sankcijski „crni popis“ stavila japanskog premijera Fumija Kishidu, članove njegovog kabineta i članove parlamenta, priopćilo je u srijedu rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenose RIA Novosti.

“Vlada Fumio Kishida pokrenula je neviđenu proturusku kampanju, dozvoljava neprihvatljivu retoriku protiv Ruske Federacije, uključujući klevete i izravne prijetnje. To iskazuju javne osobe, stručnjaci i predstavnici japanskih medija, koji su potpuno angažirani u stavovima Zapada prema našoj zemlji”, stoji u priopćenju ruskog MVP.

Istaknuto je kako su koraci Tokija usmjereni na razbijanje dobrosusjedskih odnosa, nanošenju štete gospodarstvu i međunarodnom prestižu Rusije. Sve je to bio razlog za odluku o neograničenoj zabrani ulaska u Rusiju za 63 japanska državljana.

Osim premijera, na popisu su ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi, ministar obrane Nobuo Kishi, ministar financija Shun’ichi Suzuki i drugi članovi vlade, parlamenta, kao i vojni dužnosnici.

Japan je već uveo nekoliko paketa proturuskih sankcija. Početkom ožujka predstavnici državnog vrha Rusije potpali su pod osobne sankcije, uključujući i predsjednika Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ministra obrane Sergeja Šojgua, zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva te načelnika Glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova.

Podsjećamo: odnosi dviju država ovime vjerojatno dotiču dno još od vremena prije raspada SSSR-a. Nije potrebno naglašavati niti podsjećati kako je Moskva ubrzo nakon početnog uvođenja oštrih japanskih sankcija prekinula i sve pregovore na temu četiriju južnokurilskih otoka čiji ruski suverenitet Japan ne priznaje. Ti su se pregovori proteklih desetak godina vodili na najvišim razinama s ciljem postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.





On bi, u konačnici, omogućio i službeno potpisivanje mirovnog sporazuma između dvije zemlje o završetku Drugog svjetskog rata.

Ali, kako se sada čini, dva azijska susjeda puno su bliža novom ratu nego zaključenju mira o ovom spomenutom.

Komentari

komentar





You may also like