Konačno se oglasila i danska premijerka: prodaja Grenlanda je „apsurd“!

Prošli je tjedan poput „bombe“ odjeknula vijest da američki predsjednik Donald Trump sa svojim savjetnicima razmatra mogućnost kupnje najvećeg svjetskog otoka – Grenlanda. A kako taj otok faktički spada pod upravu Danske tj. njezin je prekomorski posijed, danski mediji i politčari s negodovanjem su reagirali na te vijesti, priopćene od strane pojedinih američkih i britanskih medija, poglavito u svjetlu predstojećeg službenog posjeta Donalda Trumpa Danskoj početkom rujna. A tom će prigodom Trump, osim s danskom premijerkom Mette Frederiksen razgovarati i s njenim grenlandskim kolegom Kimom Kilsenom o daljnjem razvoju međusobnih odnosa u zoni Arktika. Međutim, na ovu vijest prilično dugo nije reagirala danska vlada niti spomenuta premijerka, što je na čitavu priču bacalo još veću „sjenu“ i još je više činilo intrigantnom.

Čini se, međutim, kako je konačno došlo do svojevrsnog otrježnjenja u danskom političkom vrhu u obliku prve reakcije na ovu temu od nove premijerke te zemlje, inače iz redova socijaldemokrata. Ona je uslijedila, simbolično, u vrijeme njenog posjeta Grenlandu. „Grenland se ne prodaje. Grenland pripada Grenlandu a ne Danskoj. I ja se jako nadam kako se ti razgovori ne vode ozbiljno“, izjavila je premijerka Mette Frederiksen, dodavši, kako se radi o „apsurdnoj raspravi“, da je premijer Grenlanda „dao do znanja da se Grenland ne prodaje“ i da je „time razgovor završen“.

Međutim, s druge strane Atlantika stižu posve jasne izjave iz tamošnjeg političkog vrha, koje, zapravo, premijerkina nadanja o američkoj „neozbiljnosti“ čine neozbiljnima. Naime iz njih se vidi kako se spomenuta tema u vrhu američke izvršne vlasti razmatra itekako ozbiljno. A realnost tih razmatranja potvrđuju i sami visokopozicionirani službenici Bijele kuće. Tako je Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow (inače, uz američkog ministra financija sigurno najvažniji američki pregovarač u trgovinskim pregovorima s Kinom) u intervjuu Fox News-u izjavio slijedeće: „Ja ne mogu predskazati rezultat, ja jednostavno govorim da predsjednik… želi procijeniti mogućnost kupnje Grenlanda.“ Također je podsjetio kako Trump nije prvi američki predsjednik koji je postavljao to pitanje. Kupiti Grenland želio je i predsjednik SAD-a Harry Truman.

Opširniju analizu nastale situacije, kao i važnost (geo)strateških osobina Grenlanda, njegovih ekonomskih potencijala i prirodnih resursa, i s njima povezanih interesa SAD-a (ali i Kine) možete pročitati na linku ispod teksta.

Zoran Meter: KUPNJA GRENLANDA: Je li “lud” Trump ili oni koji to tvrde?





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like