Konfuzija unutar EU oko uvođenja sankcija protiv Bjelorusije

EU teško funkcionira kada je u pitanju vanjska politika, odnosno donošenje jedinstvenih stavova oko njezinog određivanja i usvajanja konkretnih odluka. O tome svjedoči i vijest kako je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sinoć izjavio – ni manje ni više nego da od usvajanja sankcija protiv Bjelorusije ovisi ugled Europske unije. Pri tom je obećao uložiti sve moguće napore za utvrđivanje konkretnih sankcijskih mjera.

„Učinit ću sve, što je u mojoj moći, kako bi sankcije protiv Bjelorusije bile usvojene na slijedećem sastanku ministara. To postaje moj osobni cilj, jer shvaćam, kako od toga ovisi ugled Europske unije“.

Prilično zabrinjavajuće riječi jednog od najviših dužnosnika EU, koje samo ukazuju na veličinu problema. Jer kada njezin ugled ovisi o jednoj Bjelorusiji, onda je jasno kako stvari unutar same EU ne štimaju kako treba. Upravo smo na to prije nekoliko dana upozorili u našoj analizi, koju možete pročitati na poveznici ispod teksta, kazavši, kako EU još uvijek ne uspijeva pronaći zajednički stav oko Bjelorusije i mogućeg uvođenja sankcija, na koje je prije nekoliko dana Cipar uložio veto – tražeći od EU uvođenje strožih sankcija protiv Turske zbog njezinih poteza u istočnom Sredozemnom moru.

Koliko je stanje u EU konfuzno, svjedoče i sinoćnje riječi tog istog Josepa Borrella, kada je izjavio, kako nepriznavanje legitimnosti izborne pobjede bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka od strane EU ne znači kako Bruxelles neće s njim pregovarati s obzirom na realnost stanja.

E pa sada budite pametni i shvatite, što to, zapravo. EU na kraju želi? Bruxelles se, ne želeći vidjeti stvarno stanje na globalnoj geopolitičkoj sceni, petlja u previše toga a da realne snage za nešto konkretno učiniti zapravo nema, najviše zbog svog unutarnjeg nejedinstva. On djeluje inercijom, prema obrascima ponašanja iz vremena “stare slave”, kada mu je u okvirima zastarjelog međunarodnog poretka, koji u praksi više ne funkcionira, bilo dovoljno zaprijetiti svojom moćnom financijskom “toljagom” kako bi dobio sve ono što želi. Ali financijska moć, koliko god važna bila, jednostavno nije i dovoljna da postaneš globalni geopolitički igrač – što se sada najbolje i vidi: EU za to nema niti minimalno nužnog unutarnjeg jedinstva, niti svoju samostalnu vojnu silu koju bi projicirala gdje i kada to ona želi.

Zoran Meter: EU „jedinstvo“ na djelu: Cipar odbio sankcije Bjelorusiji





 

 





Komentari

komentar

You may also like