Kongres danas glasa o rezoluciji o Trumpovim rasističkim ispadima

Zastupnički dom američkog Kongresa će u utorak, 16. srpnja, glasovati o rezoluciji kojom se osuđuju uvredljive izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o nekoliko ženskih zastupnica Kongresa iz redova Demokratske stranke, priopćio je medij The Hill.

Navodi se kako sama rezolucija po Trumpa neće imati pravne posljedice, ali neovisno o tome, njome se „oštro osuđuju rasističke izjave predsjednika SAD-a koje su ozakonile i pojačale strah prema novim Amerikancima i mržnju prema njima“. U njoj se također naglašava kako su „oni, koji su dobili američko državljanstvo,  isti Amerikanci kao i oni čije su obitelji živjele u SAD-u tijekom mnogih generacija“.

Podsjećamo: 14. srpnja Donald Trump kritički se obrušio na tzv. napredne žene-demokratkinje u Kongresu, predloživši im da, umjesto što „glasno i zlobno“ govore Amerikancima  kako moraju upravljati vladom SAD-a, da „odu natrag“ i „pomognu popraviti potpuno razrušena i kriminalom poplavljena mjesta otkuda su došle“. Pri tom Trump nije precizirao na koga se odnosi ta izjava.

U grupu tzv. žena-demokrata ulaze: useljenica Ilhan Omar, jedina od njih koja je rođena u inozemstvu, u SAD stigla iz Somalije u uzrastu od 12 godina (živi u Minnesoti), Rashida Tlaib, porijeklom Palestinka (Michigan), Alexandra Ocasio-Cortez, iz Latinske Amerike (New York) i Aynna Pressley, afroamerikanka (Massachusetts).

 
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like