Kongres objavio zakonski prijedlog o novim sankcijama protiv Rusije

Prijedlog zakona s proturuskim mjerama objavljen je na web stranici američkog Kongresa.

Dokument pod nazivom „O jačanju NATO-a, borbi s međunarodnim hakerskim napadima i uvođenju dugoročnih sankcija na Rusku Federaciju“ podrazumjeva, ponajprije, mjere protiv ruskih političara, službenika, poslovnih ljudi i tvrtki povezanih s ruskim energetskim projektima, kao i sankcije protiv ruskog državnog duga. Osim toga, autori tog zakonskog prijedloga predlažu i uvođenje zabrane izdavanja licenci Amerikancima za sudjelovanje u projektima za eksploataciju nafte u Rusiji.

Autori zakonskog prijedloga su kongresmeni Robert Mendez, Benjamin Cardin i Jeanne Shaheen iz Demokratske i Cory Gardner, Lindsey Graham i John McCain iz Republikanske stranke. Prema riječima Lindseya Grahama, predložene sankcije moraju postati „najteže ikada uvedene“.

O pojavi ovog dokumenta u Kongresu postalo je jasno početkom kolovoza, a uskoro se u medijima objavio i njegov, gotovo puni sadržaj. Prema mišljenju pojedinih analitičara i u SAD-u i u Rusiji, on, potencijalno, može dovesti i do zabrane vođenja trgovinskih transakcija u dolarima, što bi bilo jako bolno za ruske banke i tečaj rublja. Ali istodobno smatraju kako taj zakon prije usvajanja može biti i ozbiljno korigiran, pa čak i neusvojen.

Rusko Ministarstvo financija podsjetilo je, kako su se zakonske inicijative o širenju američkih sankcija na ruski državni dug pojavljivale i ranije i da nisu davale rezultata. Općenito, Rusija može ispuniti program unutarnjeg kreditiranja čak i bez sudjelovanja inozemnih investitora, uvjereni su u ruskom Ministarstvu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like