Kongres pokrenuo proceduru impeachmenta Donalda Trumpa

Nancy Pelosi, predsjednica američkog Kongresa, sinoć je priopćila kako će Predstavnički dom „početi službenu istragu u okviru procedure impeachmenta (postpak smjene aktualnog predsjednika SAD-a). Pelosi je naložila da šest kongresnih odbora „počmu vlastite istrage“. Radi se o odborima za obavještajne poslove, vanjske poslove, nadzor i vladine reforme, prihode i rashode, financije, kao i odbor za pravosuđe.

„Predsjednik se mora privesti k odgovornosti, nitko nije iznad zakona. Potezi, koje je do sada poduzimao predsjednik, ozbiljna su kršenja ustava“, izjavila je Nancy Pelosi.

Podsjećamo kako je razlog za pokretanje procedure impeachmenta bio srpanjski telefonski razgovor predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zalenskog, a navodno se sve vrti oko jednog od najozbiljnijih kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore iduće godine Joe Bidena i njegovih navodnih zlouporaba ovlasti dok je bio američki potpredsjednik u vrijeme Obamine administracije i američka glavna osoba za pitanje postrevolucionarne Ukrajine. U aferu je uključen i njegov sin Hunter Biden, koji je 2014. postao član direktorija velike ukrajinske plinske tvrtke, iz koje je, navodno, dobivao velike sume novca preko računa u drugim zemljama, uključno i Cipra. Najnovije optužbe protiv Joe Bidena od strane Trumpovoga tima govore i da je Kina uplatila 1,5 milijardi dolara u Bidenov fond s ciljem da upravo on postane američki predsjednik. Sam Joe Biden sve je ovo nazvao Trumpovom „neviđenom zlouporabom vlasti“ s ciljem da se riješi svog najozbiljnijeg konkurenta na predsjedničkim izborima (više o čitavoj ovoj političkoj aferi s primjesama velikih koruptivnih radnji pročitajte na linku ispod teksta).

Nakon što su kongresni odbori tjednima vodili istragu i obraćali se sudu, kako bi mogli dobiti sve potrebne informacije i zaključiti trebaju li ili ne pokrenuti svoje ustavne ovlasti koje se odnose na impeachment, ovoga je tjedna Trump priznao da se obratio svom ukrajinskom kolegi, kako bi ovaj poduzeo radnje koje će s političkoga gledišta ići u korist Trumpu, kazala je dalje Nancy Pelosi. Naglasila je kako je Trump svojim ponašanjem skrivao činjenice koje se odnose na „kršenje pradsjedničke zakletve“ i na „podrivanje nacionalne sigurnosti i cjelokupnosti naših izbora“.

Podsjećamo: do sada su u povijesti SAD-a provedena tri slučaja impeachmenta, ali to nikako ne znači da će samo pokretanje sadašnje njegove procedure dovesti i do Trumpove smjene s predsjedničke dužnosti.

Proces pokreće Predstavnički dom, a zastupnici glasuju za predaju tog pitanja svom odboru za pravosuđe, gdje se provode istražne radnje po navedenim optužbama. U slučaju utvrđivanja postojanja osnova za njihovu istinitost, priprema se službeni optužni zaključak. Nakon toga on se šalje zastupnicima Predstavničkog doma, a za njegovu potvrdu potrebna je obična većina glasova svih zastupnika donjeg doma Kongresa. U sadašnjem sazivu Predstavničkog doma Kongresa demokrati imaju većinu, što vjerojatno znači i njegovo usvajanje.





U slučaju izglasavanja sve se šalje u Senat (tzv. gornji dom), gdje se čitava procedura pretvara u sudski proces, u kojemu Predstavnički dom sudjeluje u svojstvu tužitelja pred „sucima“ tj. zastupnicima iz Senata. Da bi impeachment postao pravovaljan za njega treba glasovati 2/3 senatora (najmanje njih 67). Ali u današnjem sazivu Senata vjerojatnost za uspjeh impeachmenta je vrlo mala budući da republikanci od ukupno 100 senatora imaju njih 53. Tj. demokratima nedostaje još najmanje 20 glasova, što je zapravo i nemoguća misija. Čini se kako Trump ipak može mirno spavati, što se ne može reći i za Joe Bidena.

Zbog korupcije SAD zamrznule vojnu pomoć Ukrajini





 

Komentari

komentar

You may also like