Kongres pozvao Bidena da pruži vojnu pomoć Ukrajini

Američki republikanski kongresmeni Mike Rogers i Mike Turner u pismu, od 5. studenog, pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da pruži vojnu pomoć Ukrajini i pošalje vojne brodove u Crno more, objavio je medij Defense News.

Isto su učinili iz razloga što smatraju da Rusija gomila svoje vojne snage na ukrajinskoj granici, zbog čega pozivaju Bidenovu administraciju na poduzimanje žurnih mjera za pružanje potpore Ukrajini „u obliku obavještajnih podataka i oružja”, kako bi „obuzdala i odbila ponovnu invaziju Rusije”.

Ranije je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane (Pentagona) John Kirby izjavio kako Pentagon pomno prati aktivnosti ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Rusko Ministarstvo obrane američke stavove naziva „lažnom kampanjom“ i „napadom panike“, kako je to 3. studenog kazala glasnogovornica istog Marija Zaharova.

Zanimljivo je da je i CNN sinoć objavio kako je direktor CIA-e William Burns otputovao u Moskvu kako bi “upozorio” Rusiju na Ukrajinu i saznao namjere Ruske Federacije.

“Američki predsjednik Joe Biden poslao je ovog tjedna direktora CIA-e Burnsa u Moskvu kako bi upozorio Kremlj kako SAD pomno prate povećanje vojnika u blizini granice s Ukrajinom i kako bi pokušao utvrditi što motivira ruske akcije”, objavio je CNN.





Međutim, nije se baš lako složiti sa CNN-om po ovom pitanju. Naime, dovoljno se prisjetiti kako su se u zadnje vrijeme intenzivirali američko-ruski kontakti na različitim razinama, diplomatskim, vojnim i sigurnosnim. U tom smislu podsjećamo na iznenadni sastanak vojnih delegacija dviju zemalja predvođenih zapovjednicima glavnih stožera Markom Milleyem i Valerijem Gerasimovom u Helsinkiju prije nešto više od mjesec dana, kao i na trodnevni boravak podtajnice State Departmenta Victorije Nuland u Moskvi prije cca 2 tjedna, ali i na dolazak ruskog potpredsjednika vlade prošli tjedan u Washington.

Zato bismo spomenuti razgovor američkog i ruskog obavještajnog vrha u Moskvi, za razliku od CNN-a, radije nazvali kontinuitetom započetih aktivnosti između dviju zemalja, pokrenutih još u lipnju, na summitu Biden-Putin u Ženevi, kada su dogovoreni kontakti na stručnim i radnim razinama po temama od zajedničkog interesa, i koje imaju kudikamo širi smisao od razmatranja stanja u Ukrajini, iako je i ono definitivno na dnevnom redu, jednako kao i ono na zapadnom Balkanu. Naravno, svi ovi kontakti nikako ne znače i konačan uspjeh i iznalaženje usuglašenih rješenja.

Komentari

komentar





You may also like