Kongres “slomio” Trumpove nade i potvrdio Bidena, V. Britanija zabrinuta neredima

Zastupnici američkog Kongresa potvrdili su izbornu pobjedu Joe Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. studenog prošle godine. Biden je u Kongresu dobio više od 270 izbornih glasova. Rasprava se odvija u sjeni do sada neviđenih nereda ispred i u zgradi Kongresa nakon sinoćnjeg nasilnog upada Trumpovih simpatizera u samu zgradu (u neredima su poginule 4 osobe), kao i policijskog sata uvedenog u glavnom američkom gradu.

Potvrdom elektorskih glasova u Kongresu i konačno se zatvara ustavna procedura koja onemogućava bilo kakvo osporavanje rezultata predsjedničkih izbora.

Međutim sinoćnji neredi ostavit će veliku sjenu i negativan trag kako u američkom društvu tako i po ugled SAD-a u svijetu koji je uvijek gradio imidž globalnog predvodnika demokracije. Ono prvo tek će se vidjeti a posljedice kumulirati u idućim godinama, dok, što se tiče svijeta raste zabrinutost slabljenjem američke unutarnje kohezije i mogućom radikalizacijom politike. Zato i nije čudo da sa svih strana, prije svega od američkih saveznika, stižu osude sinoćnjih nereda i poteza aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

U tom kontekstu izdvajamo vijest prema kojoj je Prity Patel, britanska ministrica unutarnjih poslova, izjavila kako aktualni američki predsjednik Donald Trump mora osuditi nemire u Washingtonu, a da se u zemlji mora osigurati uredan prijenos vlasti.

U intervjuu za Sky News, ministrica je izjavila kako nema opravdanja za nasilje pokazano tijekom nereda u američkoj prijestolnici. Prema njezinim riječima, nekoliko je prosvjednika u glavnom gradu SAD-a ubijeno, a policijski službenici također su ozlijeđeni. “Doista je tužno, tragično je to vidjeti”, kazala je i dodala kako misli „da bi nasilje definitivno trebalo prestati, a on (Trump) bi definitivno trebao osuditi ono što se dogodilo“.

Također je naglasila kako je Trump u srijedu izdao priopćenje koje “nije učinilo puno” za deeskalaciju situacije.





“Provokativne riječi potpuno su pogrešne i, iskreno, svaki aspekt nasilja i radnje koje su se dogodile moraju biti osuđeni”, izjavila je Patel.

Komentari

komentar





You may also like