Kongres spreman uvesti nove sankcije protiv Rusije do studenog

Američki Kongres spreman je odobriti novi paket proturuskih sankcija tijekom iduća dva mjeseca, prije izbora koji se u SAD-u moraju održati u studenom ove godine.

Predsjednik senatskog odbora za međunarodne poslove Bob Corker izjavio je slijedeće: „Uvjeren sam kako ćemo mi (po tom pitanju, op. GN.) nešto odobriti tijekom nadolazećih par mjeseci.“

Podsjećamo: prethodno su dva američka senatora iz Republikanske stranke Lindsey Graham (Republikanska stranka) i Robert (Bob) Menendez (Demokratska stranka) najavili aktivnosti oko prijedloga zakona o jačanju proturuskih sankcija. On  bi uključivao dodatne sankcije protiv ruskog energetskog i financijskog sektora, ruskih oligarha i njihovih tvrtki, državnih tvrtki, ruskog državnog duga i s njim povezanim transakcijama, kao i sektorskim ograničenjima u sferi kibernetike. Senatori inzistiraju na osnivanju tzv. Nacionalnog središta za reagiranje na ruske ugroze, nužnost odobrenja Kongresa vezano uz mogući američki izlazak iz NATO saveza, jačanje borbe protiv dezinformacija i hibridnog ratovanja od strane Rusije, kao i pomoć demokracijama u zaštiti od ruske umješanosti.

Posve je jasno kako sadašnji saziv Kongresa želi dodatno ozakoniti nove mjere pritiska prema Rusiji uoči izbora, koji će, kako priželjkuje predsjednik Donald Trump, u novi saziv dovesti njemu odanu većinu, prije svega iz redova Republikanske stranke, i tako mu omogućiti političko preživljavanje i dati puno veću slobodu djelovanja u odnosu na vanjsku i unutarnju politiku nego što je to sada slučaj. Trump je od početka svog ulaska u Bijelu kuću primoran na kompromise s Kongresom, pri čemu je izložen neviđenim političkim, pravosudnim i medijskim pritiscima, a jedni od glavnih odnose se upravo na njegove „ruske veze“ i „izdaju“ nacionalnih interesa. Treba, međutim, dodati i da je Trump nedugo nakon samita s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju pozvao ruskog čelnika u posjet SAD-u jesen ove godine, pa nastojanja Kongresa oko uvođenja novih proturuskih sankcija možemo promatrati i kao želju Trumpovih oponenata za potpunim obezvrjeđivanjem tog posjeta i sprječavanje bilo kakvog konceptualnog približavanja dviju vojnih supersila. Međutim isto tako (iako puno manje vjerojatno ali nikako ne i isključeno) ove najave Kongresa možemo promatrati i kao (s Trumpom prethodno usuglašen) potez koji ima za cilj Putinovo „omekšavanje“ i primoravanje na kompromis u skladu s američkim nacionalnim interesima, barem po nekim otvorenim pitanjima oko kojih se dvije strane načelno razilaze.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like