Kongres zamrznuo isporuke F-35 Turskoj zbog njezine kupovine ruskog sustava S-400

Američki Kongres zamrznuo je isporuke zrakoplova 5. generacije F-35 Turskoj zbog njezine namjere za kupnju ruskih proturaketnih i protuzračnih sustava S-400, izvijestio je sinoć The Washington Post.

Tu su promijenu unijeli u posljednju varijantu vojnog proračuna SAD-a za 2019.g., a odobrila su je oba doma Kongresa – Predstavnički dom i Senat.

Konačna odluka o sudbini F-35 po Tursku bit će usvojena nakon što Pentagon analizira posljedice zabrane isporuka.

Američki medij The Hill navodi kako je Pentagon dužan u roku od 90 dana Kongresu dostaviti izvješće o tome, kako prestanak sudjelovanja Turske u razvojnom programu F-35 može utjecati na odnose između Ankare i Washingtona, a također i na planove te zemlje za nabavku ruskog sustava S-400.

Prethodno je šef Pentagona, general James Mattis, pozvao kongresmene na odustajanje od ideje zabrane isporuka F-35.

Podsjećamo: Rusija i Turska su u prosincu 2017.g. potpisale kreditni sporazum o kupnji dviju baterija raketnog sustava S-400, navodno za 1,2 milijardu dolara, a također su se dogovorili o tehničkoj suradnji u sferi razvoja proizvodnje S-400 u Turskoj. SAD i NATO savez često su izražavali nezadovoljstvo ovom Turskom odlukom, tvrdeći, kako je rusko oružje teško integrirati u oružane sustave po NATO standardu, kojim raspolažu ostale članice tog saveza. S druge strane, Ankara je najavila primjenu protumjera prema Washingtonu ukoliko ovaj blokira isporuke zrakoplova F-35 u čijoj izradbi Turska već financijski sudjeluje. Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu čak je najavio mogućnost da Turska, u tom slučaju, zrakoplove 5. generacije nabavi od Rusije ili neke europske zemlje.





Senat odobrio zabranu prodaje zrakoplova F-35 Turskoj zbog kupnje ruskog sustava S-400! Ankara odgovorila

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like