Kongres zatražio od Nacionalne obavještajne agencije procjenu stanja u Karabahu

Jučer smo izvijestili kako je američki Kongres dogovorio novi paket mjera pomoći gospodarstvu zemlje u uvjetima globalne pandemije u iznosu od gotovo 900 milijardi dolara. Ali danas ćemo se osvrnuti na nešto drugo. Taj dokument o pomoći sadrži  i odredbe koje se odnose na sukob oko Nagorno-Karabaha, Armeniju i Azerbajdžan, o čemu danas piše američki medij VoA – njegova armenska podružnica.

Ovaj prijedlog zakona uključuje i odredbe o nedavnom armensko-azerbajdžanskom ratu i regionalnim zbivanjima. U članku 615 zakona, naslovljenom “Procjena napetosti između Armenije i Azerbajdžana”, navodi se kako najkasnije 90 dana nakon što prijedlog zakona stupi na snagu, direktor Nacionalne obavještajne agencije mora podnijeti pismenu ocjenu Odboru za obavještajne poslove Kongresa o trenutačnim napetostima između Armenije i Azerbajdžana, uključno i status Nagorno Karabaha. Prema prijedlogu zakona, dokument mora sadržavati i sljedeće odredbe:

(1) Utvrđivanje strateških interesa Sjedinjenih Država i njihovih partnera u regiji;

(2) O Nagorno-Karabahu. Opis svih značajnih slučajeva uporabe sile na granicama Armenije i Azerbajdžana 2020. godine, uključno i opis svakog slučaja značajne uporabe sile, kao i procjenu koja je strana uporabu sile pokrenula;

(3) Američka procjena utjecaja američke vojne pomoći Azerbajdžanu u smislu ravnoteže snaga u regiji i vjerojatnosti daljnje uporabe vojne sile;

(4) Procjena moguće destabilizacije u regiji u skorom i  srednjoročnom razdoblju.





Nacrt zakona također zahtijeva da se dokument preda bez otkrivanja povjerljivih podataka, ali može, ako je potrebno, sadržavati dodatak s povjerljivim informacijama.

 

Komentari

komentar





You may also like