Kongresmen McCain želi zakonom spriječiti Trumpa da se povuče iz NATO saveza

Američki predsjednik Donald Trump očito iz temelja potresa, osim međunarodne odnose i globalna pravila igre, i unutarnje američke političke postulate i desetljećima važeće „dogme“ kada je u pitanju vođenje američke vanjske politike. O tome ponajbolje svjedoči i slijedeća vijest, koju je objavio njemački portal T-online:

Američki kongresmen i republikanac Joh McCain, jedan od najpoznatijih jastrebova američke mainstream političkee scene, odlučio je na zakonskoj razini spriječiti predsjednika Donalda Trumpa da povuče Sjedinjene Države iz članstva u NATO savezu.

McCain, zajedno s nekoliko kolega iz Kongresa, predao je na razmatranje prijedlog zakona, kojim bi se onemogućilo povlačenje SAD-a iz NATO-a bez odobrenja Senata. McCain, naime, smatra, kako se Trump loše odnosi prema američkim saveznicima u NATO-u i da su zato u američkoj administraciji „iznikle sumnje u privrženost Amerike Sjeveroatlantskom savezu“. Saveznici iz NATO-a tijekom 70 godina prinosili su žrtve radi „demokratskog svijeta,temeljenog na sigurnosti, ljudskim pravima i vladavini zakona“, navodi taj američki kongresmen iz redova Republikanske stranke. Također je dodao, kako je upravo NATO savez učinio SAD tako uspješnom i sigurnom državom.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like