Kongresmeni predlažu sponzorirati europljane za odustanak od ruskog plina

Agencija Bloomberg izvijestila je kako su američki senator iz Republikanske stranke Ron Johnson i njegov kolega iz Demokratske stranke Chris Murphy podnijeli zakonski prijedlog, kojim se traži ulaganje milijardi dolara za financiranje europskih energetskih projekata. Navodi se kako taj potez može pomoći „suprostavljanju utjecaju Rusije“.

Murphy tvrdi kako se veliki dio Europe oslanja na ruske energente. Zato bi traženje novih izvora energije omogućilo ne samo „rušenje kontrole“ Rusije nad Europom, nego i otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u.

Podsjećamo: isporuke američkog ukapljenog plina i nafte po čitavom svijetu jedan su od prioriteta američke administracije na čelu s Donaldom Trumpom. Europska unija u tome ima itekako važnu ulogu, iako se daleko najveći dio američkih energenata danas izvozi na azijsko tržište, gdje se postižu puno veće cijene. A niže cijene energenata u Europi posljedica su upravo dostupnosti ruskog, jeftinog plina i postojećih plinovoda. Pod Trumpovim pritiskom EU je prošlo ljeto pristala na izgradnju novih LNG terminala, ali uz uvijet konkurencije cijena.

Spomenuti zakonski prijedlog polazi s potpuno suprotne pozicije: on podrazumijeva velika američka financijska ulaganja u europsku energetsku infrastrukturu, što je potpuno nov pristup. Međutim, teško je očekivati takav scenarij s obzirom da je cilj američke (energetske) politike bila i ostala zarada, a ulaganja u europski energetski sektor u vrijeme kada EU ionako radi na diversifikaciji dobavljača, u perspektivi ne jamči isplativost takvih golemih ulaganja jer je nemoguće da će EU ikada kupovati isključivo američki plin. A da će SAD financirati europsku energetsku infrastrukturu da bi se njome kasnije koristio netko drugi, ipak spada u sferu znanstvene fantastike. Ali za svaki slučaj pričekajmo odgovor Kongresa na predloženu zakonsku inicijativu, Jer ipak živimo u vremenima čuda.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like