Kongresmeni SAD-a traže kažnjavanje Turske i Azerbajdžana

Jučer je američki državni tajnik Mike Pompeo na medijskoj konferenciji izjavio: „Vidjeli smo kako je Turska počela osiguravati pojačanja Azerbajdžanu. Obratili smo se svim međunarodnim igračima, da se oni ne bi miješali u stanje u regiji.“

Već u četvrtak, 15. listopada, na vijesti iz Nagorno Karabaha reagirali su i američki kongresmeni. Više od 100 članova Senata i Zastupničkog doma Kongresa zatražilo je  prestanak „agresije Azerbajdžana“. Također su pozvali na kažnjavanje „režima Erdogana i Alijeva“ zbog ratnih zločina prema Armencima Nagorno Karabaha. O tome je danas izvijestilo Armensko nacionalno vijeće Amerike – ANCA, na svom službenom sajtu, navodeći i spisak kongresmena i njihovih izjava na istu temu.

Over 100 U.S. Senators and Representatives Speak Out on Attacks Against Artsakh and Armenia

Izvršni direktor te organizacije Aram Hamparian izjavio je slijedeće: „Administracija (SAD-a) mora slušati svoje obavještajne službe koje jako dobro znaju da je Azerbajdžan inicirao ovaj napad, i žurno poslušati poziv Kongresa koji traži – na dvostranačkoj osnovi – uvođenje sankcija protiv režima Erdogana i Alijeva.“ Dalje je kazao kako Zastupnički dom Kongresa mora pri prvoj mogućnosti odaslati snažni signal ne samo Ankari i Bakuu, već i Bijeloj kući i američkom Ministarstvu financija o tome, da je ne reagiranje Washingtona već odnijelo previše života potpuno nevinih ljudi.

U posljednja dva dana brojni američki mainstream mediji, poput The Washington Posta, prenose svjedočanstva o pogibiji velikog broja islamističkih boraca koje su vrbovale proturske snage u Siriji te su bili prebačeni na ratišta u Nagorno Karabahu. WP tako piše o pogibiji 52-oje takvih najamnika, čija su tijela bila predana njihovoj rodbini na tursko-sirijskoj granici početkom listopada.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like