Zuckerberg Facebook

Kongresmenka: uzmimo profite Big techu i dajmo malim tvrtkama pogođenima covid-19 mjerama

Demokratska kongresmenka s Havaja Tulsi Gabbard predložila je u petak uvođenje velikog poreza na profit tehnološkim divovima i velikim trgovačkim lancima, pri čemu bi se novac od tog poreza preusmjerio malim tvrtkama koje su iznimno pogođene restriktivnim mjerama zbog pandemije koronavirusa.

Tijekom krize izazvane koronavirusom, za razliku od malih tvrtki, zarada tehnoloških divova porasla je. Tako je, primjerice, Microsoft Billa Gatesa, jednog od planetarno najpopularnijih zagovaratelja ‘lockdowna’ i oštrih restriktivnih mjera, uprihodio u trećem kvartalu ove godine 37, 2 milijarde dolara, što je porast od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je dobit u istom razdoblju porasla za čak 30 posto.

Uz tehnološke divove (Big Tech) najveći ‘dobitnici’ u pandemiji su veliki trgovački lanci.

Kongresmenka Gabbard ističe, u videu objavljenom na Twitteru, da su velike korporacije poput Walmarta, Zooma, Amazona i drugih, zabilježili velik porast prihoda, dok su manja poduzeća teško pogođena restrikcijama te će nakon pandemije imati još veću prednost u tržišnoj utakmici ispred manjih tvrtki isključivo zbog državne intervencije.

“Mala su poduzeća kralježnica američke ekonomije”, poručila je Gabbard i dodaje da će 25 posto malih tvrtki propast u idućih šest mjeseci, ako se nešto ne poduzme.

“Tehnološki divovi i veliki trgovački lanci imaju ogroman porast profita te će izaći iz ove krize jači nego ikada, nauštrb malih poduzeća koja se suočavaju s teretom vladinih restrikcija. Predložila sam rezoluciju 1267 kojom bi se uveo porez od 95 posto na višak profita (u odnosu na prethodnu godinu, op.a) kako bi se podržala mala poduzeća. To je modelirano po uzoru na porez na dodatni profit uveden tijekom Prvog svjetskog rata i Drugog svjetskog rata kako bi se spriječilo ratno profiterstvo i podržali oni koji se bore”, objavila je na Twitteru Gabbard.









 

 

Komentari

komentar

You may also like