Kongresnik objavio izvješće o curenju COVID-19 iz kineskog laboratorija

Američki kongresnik iz redova republikanaca Michael McCall objavio je izvješće  u kojem argumentira teoriju laboratorijskog podrijetla koronavirusa Covid-19.

Naglasio je kako je vrijeme da se odustane od ideje da je otvorena tržnica u kineskom gradu Wuhan mjesto porijekla spomenutog virusa.

“Ogromni dokazi ukazuju na to da se virus ipak proširio s Instituta za virusologiju Wuhan u incidentu prije 12. rujna”, rekao je i pozvao obje strane u Kongresu da to zajedno istraže.

Prema riječima kongresnika, Wuhanski institut za virusologiju mogao bi raditi na genetskoj modifikaciji virusa. Istodobno, autori izvješća “ne tvrde da imaju neoborive dokaze”, već da je njihov cilj “pripremiti zakonodavni odgovor na kineske radnje”.

Prethodno je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, Tedros Ghebreyesus, izjavio kako se ta međunarodna organizacija priprema za drugu fazu proučavanja porijekla Covida-19. Pritom je ukazao i da je širenje virusa moglo biti posljedica „incidenta u laboratoriju”. Sve to, iako su takve teze nakon provedene prethodne istrage WHO-a u Wuhanu bile okarakterizirane kao „malo vjerojatne“.

 





Komentari

komentar

You may also like