Konstituiran sjevernomakedonski parlament, slijede teški koalicijski pregovori

Sobranje je konstituirano posljednji dan zakonskog roka, a predsjednik nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina. Do njezina sastavljanja predsjedat će dosadašnji predsjednik Talat Džaferi.

Vladajući Socijaldemokratski savez SDSM, stranka koja je pobijedila na izvanrednim parlamentarnim izborima, najavio je da u utorak počinje pregovore za formiranje nove koalicijske vlade.

Konstitutivna sjednica 10. po redu parlamenta Sjeverne Makedonije zbog posebnih je mjera uvedenih protiv covida-19 održana u velikoj svečanoj dvorani “pod kupolom”, umjesto u plenarnoj dvorani.

Na izvanrednim izborima 15. srpnja najviše mandata u parlamentu sa 120 mjesta dobio je vladajući SDSM osvojivši 46 mjesta.

Slijedi najveća oporbena stranka VMRO DPME sa 44 mjesta, čiji je stranački čelnik Hristijan Mickoski rekao da također planira pokušati formirati koaliciju. “Pregovori o sastavljanju vlade bit će utakmica koja će se igrati do posljednje minute”, rekao je u ponedjeljak.

Nakon toga slijedi najveća albanska stranka DUI s 15 zastupnika. Koalicija Alijansa za Albance – alternativa ima 12 zastupnika u novom sazivu Sobranja, stranka Ljevica dva, a Demokratska stranka Albanaca jednog zastupnika.





Ključ sastavljanja vlade u rukama je Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće albanske političke stranke koja predstavlja etničku albansku manjinu.

DUI je bio dio Zaevljeve vlade koja je u siječnju predala vlast tehničkom kabinetu, uoči izbora prvotno dogovorenih za 12. travnja, no odgođenih zbog pandemije.

SDSM i DUI zajedno imaju 61 mjesto, no DUI je ranije naznačio želju da premijersko mjesto preuzme Albanac, prvi put nakon što se zemlja odvojila od bivše Jugoslavije 1991.





Zaev je prvotno zahtjev odbio ustrajući na tome da će se vratiti na tu dužnost.

Komentari

komentar

You may also like